Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Ravnatelji slovenskih glasbenih šol so se zbrali v Ajdovščini

Na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina je 17. in 18. oktobra potekala 36. skupščina in strokovno srečanje Zveze slovenskih glasbenih šol.
Zveza slovenskih glasbenih šol je strokovno združenje ravnateljev slovenskih glasbenih šol in konservatorijev, zasebnih glasbenih šol in glasbenih šol iz zamejstva. Poleg povezovalne vloge zveza skrbi za strokovni napredek glasbenega šolstva, organizira tekmovanja, revije in druge nastope ter spodbuja razvijanje glasbene kulture v slovenskem prostoru. Zveza slovenskih glasbenih šol ima skupščino dvakrat letno; v aprilu je vsakokrat v Cerknici, kjer se podelijo Gerbičeve nagrade in priznanja zaslužnim glasbenim pedagogom, jeseni pa vsako leto v drugi od skupno 61 glasbenih šol. Ajdovska glasbena šola, ki je lansko leto praznovala 70 let delovanja, je letos končno dobila nove prostore in si s tem odprla možnosti, da gostí tudi tako pomembne dogodke na državni ravni.

Kot se spodobi, se je prireditev začela z glasbenim programom. Koncertna dvorana nove šole je ob tem doživela svoj krstni nastop, ki bo z razlogom zapisan v zgodovino. Zadonele so namreč veličastne harmonije Carmine Burane, scenske kantate Carla Orffa. Pod taktirko Jerice Rudolf so izbrane dele ob zvokih dveh klavirjev (Ana Knez in Marko Kanalec) izvajali: solista Nina Kovšca (sopran) in Rok Zelinšček (bariton) ter mešani pevski zbor in otroški zbor, ki so ga sestavljali učenci iz razredov nauka o glasbi in solfeggia učiteljice Mojce Sirk in učitelja Miroslava Paškvana. Vse pevce je pripravila Jerica Rudolf, ki je poskrbela tudi za celostno podobo in režijo. Avtorja fotografij in obdelave sta Miran in Sara Krapež, za projekcijo in luč pa je poskrbel Gašper Dolgan.

Sledil je strokovni posvet ravnateljev o aktualnih problemih glasbenega šolstva. 45 zbranih ravnateljev je rešitve iskalo tudi s pomočjo gostov, ki so se pridružili srečanju: predstavnica Ministrstva za šolstvo, znanost in šport Marija Gregorc, Dimitrij Beuerman z Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, dr. Ivan Florjanc iz Nacionalne komisije za glasbeno šolstvo ter glavni inšpektor Inšpektorata za šolstvo in šport Simon Slokan. Ob dejstvu, da je bilo srečanje v sveže obnovljeni stavbi glasbene šole, navzoči niso skoparili s pohvalami. Strinjali so se, da je to ena najlepših glasbenih šol in izrazili veselje, da se občinska politika v Sloveniji zavzema tudi za gradnjo in obnovo glasbenih šol, kar kaže, da se župani in drugi odgovorni zavedajo pomena glasbenega šolstva in kulture.

Gostiteljica Bernarda Paškvan, ravnateljica Glasbene šole Ajdovščina, je poleg organizacije strokovnega srečanja poskrbela tudi za to, da so si gostje ob dvodnevnem bivanju v Vipavski dolini ogledali lokalne znamenitosti. Sprehodili so se po starem mestnem jedru Ajdovščine, si ogledali izvir Hublja in začutili utrip Vipavske doline znotraj obzidja Vipavskega Križa.

Katarina Vidmar

Oglejte si tudi