Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Špadnih 13 let

Po vseh Covid prelaganjih jubilejnega koncerta so Špadni fantje in dekle na okroglih deset, prišteli še zmagovita tri leta, ki jih želijo skupaj z vami proslaviti.

Glasbeno pot so leta 2010 začeli v moški zasedbi, s svojo avtorsko glasbo pa je ansambel začel z nastopom na festivalu Števerjan leta 2016. Do takrat sta se zaradi službenih obveznosti menjala kitarist in harmonikaš, kasneje pa še pevec. Leta 2018 so se po dolgem in neuspešnem iskanju novega moškega vokala fantje odločili, da poskusijo z ženskim glasom. Matej, ki je v zdajšnji zasedbi še edini od prvotne ekipe, je že pred tem  sodeloval z Nino Kovšca v raznih vokalnih zasedbah, zato je bila odločitev kar enostavna. Odločili so se poskusiti nekaj novega. Prvi nastop z Nino je bil poleti v Števerjanu 2018, kjer so postali absolutni zmagovalci festivala. Do svoje trinajste obletnice delovanja so nanizali še vrsto uspehov. Med pomembnejše štejejo drugo mesto na festivalu Slovenska polka in valček, plaketo Jožeta Šifrarja za večglasno petje, prvo mesto na festivalu Vurberk, drugo mesto na festivalu Cerkvenjak ter nazadnje ponovno zmago v Števerjanu lani.

Pri ustvarjanju avtorskih skladb največ sodelujejo z Rokom Švabom, Branetom Klavžarjem, Vero Šolinc, Milanom Kokljem iz ansambla Franca Miheliča, večkrat so sodelovali z žal že pokojno Faniko Požek.

Zasedbo od leta 2018 naprej zastopajo Matej Šček (vokal, kontrabas, klaviature), Tomaž Šček (vokal, kitara), David Puc (harmonika, vokal) in Nina Kovšca (vokal). V vseh teh letih so posneli in izdali 12 pesmi ter do sedaj posneli 7 videospotov. Pri snemanju spotov se vedno trudijo prikazati lokalne kraje, znamenitosti, običaje ter ljudi, saj so mnenja, da imamo Primorci veliko lepih stvari, ki bi jih lahko večkrat prikazali širši javnosti. In videospot lokalnega ansambla je gotovo lepa oblika promocije, ne samo za ansambel, pač pa tudi za kraje, prebivalce in vse ostalo, kar je v spotu prikazanega.

Vsaka zasedba pa je svoji publiki dolžna nekaj vrniti za vso podporo, ki jo ji nudi ves čas delovanja. Tako so se tudi Špadni fantje odločili, da svojim zvestim oboževalcem, svojim podpornikom in nazadnje svojim najbližjim, pripravijo koncert ob obletnici delovanja. Z njimi želijo deliti svoj praznik in jim posvetiti vse svoje delo, ki so ga vsa ta leta ustvarjali zanje, zaradi njih in ker so jim oni to omogočili.

Vabljeni torej v nedeljo, 29. oktobra 2023 ob 18.00 v športno dvorano na Colu, da prisluhnete njihovim trinajstim letom in se z njimi poveselite. Na odru se jim bosta pridružila še ansambel Akordi in ansambel Braneta Klavžarja.

Oglejte si tudi