Oceni objavo

Poletni dogodki v Podnanosu

Mesec junij je že tradicionalno najbolj pester glede dogodkov v Podnanosu. In tudi letos ni bilo nič drugače. Turistično društvo Podnanos je organiziralo tri prireditve, ki so pritegnile vse generacije obiskovalcev in bile tudi dobro obiskane.

Gledališka predstava na vaškem trgu
Dan po svetem Vidu, ko praznuje vaški zavetnik, v petek, 16. junija 2023, smo na trgu pri cerkvi v Podnanosu gostili gledališčnike iz Loške doline. Ob 100-letnici delovanja Delavsko prosvetnega društva Loška dolina so pripravili komedijo Marca Camolettija Boeing, boeing ali stevardese pristajajo. Dve uri trajajoča predstava je nasmejala občinstvo in nas ogrela, da je čas hitro minil, navkljub nenavadno hladnemu večeru za ta del leta. Otroke in odrasle so navdušili predanost in pristnost igralcev, neverjetni zapleti in razpleti ter odlična scena.
Predstava je spadal v sklop poletnih prireditev občine Vipava in jo je finančno podprl Zavod za turizem Trg Vipava.
Delavnica venčkov svetega Ivana
Tri dni kasneje, v ponedeljek, 19. junija 2023, smo na dvorišču pred Marijino dvorano pletli venčke svetega Ivana. Letošnja delavnica je bila peta zapovrstjo. V prijetnem večeru smo skupaj ustvarjali tako otroci kot odrasli, celo tri generacije iz ene družine. Venčki so tradicionalno spleteni iz križcev (ostra homulica), ki v tem času cveti ob cestah in zidovih. V naše venčke pa smo dodali tudi sivko, drobne cvetove vrtnic, storžkom podobne plodove črnega gabra, beli vratič (mandrjanca), šentjanževko… Če se sedaj sprehodite po Podnanosu, boste nad marsikaterimi vrati zagledali čudovit venček svetega Ivana.

Poklon domovini

Pester teden smo v petek, 23. junija 2023, zaključili s prireditvijo v cerkvi svetega Hieronima na Nanosu. Vremenska napoved je peto izvedbo dogodka prestavila s travnika ob cerkvi v samo svetišče.

Kot že minula leta smo tudi letos skupaj oblikovali to prireditev župnik Tomaž Kodrič, ki je daroval sveto mašo za našo domovino, Komorni zbor Ipavska z zborovodkinjo Damjano Vončina nam je polepšal večer z ubranim petjem, Prostovoljno gasilsko društvo Podnanos je pripravilo kres, občina Vipava je dogodek finančno podprla, Turistično društvo Podnanos je poskrbelo za organizacijo in nenazadnje vsi obiskovalci, ki so se povzpeli v svežino Nanoške planote in vsak po svoje doprinesli v domačnost prireditve.

Letošnji slavnostni govornik je bil zgodovinar prof. dr. Renato Podbersič mlajši. V poučnem predavanju nas je popeljal v začetke slovenskega naroda, ko so se naši predniki začeli zavedati svoje edinstvenosti in tega, da potrebujejo svojo državo.

Komorni zbor Ipavska, ki je dan prej na proslavi ob občinskem prazniku prejel najvišje priznanje občine Vipava, nam je zapel še venček priredb slovenskih ljudskih pesmi.

Ob zaključku žal zaradi vetra ni smel zagoreti kres, nam je pa sončni zahod pričaral prekrasno žarečo kuliso.

Zapis in fotografije: Vida Valič Fabčič

Oglejte si tudi