Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Srečanje članov in zakonskih parov Društva invalidov Ajdovščina – Vipava

Člani Društva invalidov Ajdovščina – Vipava smo se 8. maja podali v Slovenske gorice, košček nekoliko pozabljene slovenske zemlje, ki pa skriva v sebi neko magično moč in te vedno znova vabi, da se vrneš. Vedno udoben turistični avtobus in več kot zanesljiv šofer sta nas kmalu pripeljala do naše prve destinacije – Puhovovega  muzeja v Sakušaku, kjer se je leta 1862 rodil svetovno znani izumitelj, tovarnar, vizionar Janez Puh. Že kot dečka ga je zanimalo vse, kar se je vrtelo. Svojo radovednost in znanje je dopolnjeval in izpopolnjeval in kmalu patentiral svoje izume. Žal se je preselil v Avstrijo in tam postal lastnik mogočne tovarne Puch, kjer so izdelovali Puhova kolesa, motorje in avtomobile. Leta 1999 so v bližini Puhove domačije našli cimpračo (staro kmečko hišo, krito s slamo), ki sodi v čas Puhovega rojstva in članom Društva rojaka Janeza Puha jo je uspelo preurediti v muzej.  Nekaj ur pred odprtjem leta 2000 pa ga je požar do tal uničil. »Kar te ne uniči, te okrepi,« pravi pregovor in tako so zgradili novega. Žal se je leta 2004 nesreča ponovila. Tudi tokrat so zavihali rokave in danes obiskovalec lahko občuduje prva kolesa, motorje in avtomobile. Med sprehodom razstavljenih eksponatov pa smo naleteli na poni ekspres in na njem napis: »Muzeju podarila neznana gospa iz Ajdovščine«. Muzej, vreden ogleda, ne pusti obiskovalca ravnodušnega, saj se po cestah še danes vozijo prestižni motorji in avtomobili, ki nosijo značko z napisom Puch.

Naslednji naš postanek je bila Oljarna Kocbek v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Družinsko podjetje, ki se s predelavo bučnega semena ukvarja že od leta 1929. Poučna predstavitev, kjer smo med drugim izvedeli, da za 1 l hladno stiskanega bučnega olja potrebujemo kar 60 buč … Tudi pri ogledu proizvodnje smo se naučili veliko poučnega. Sledila je degustacija živil, pripravljenih s pomočjo bučnega olja. Fino, fino …

Odlično postreženo kosilo na kmečki domačiji Breznik v Cerkvenjaku je zadovoljilo še tako lačnega gosta. V prijetnem ambientu in družbi naših članov je predsednica društva obdarila vseh 17 zakonskih parov, katerim je bilo to srečanje še posebej namenjeno.

Pot nas je vodila proti domu, a ne domov. Kurentova hiša na Ptuju nam je razkrila marsikatero skrivnost kurentovanja ali korentovanja. Odgovor, zakaj dve različni, toda vseeno podobni besedi, vam razkrijejo v tej hiši. Pazite le, da se vam kurent - korent ne povalja po dvorišču!

Vedno je lepo oditi, še lepše se je srečno vrniti! Za vas že imamo novo povabilo na Tradicionalno srečanje slovenskih invalidov 24. junija 2023 na Nanosu. Vabljeni in se vidimo!

DI Ajdovščina - Vipava

 

 

Oglejte si tudi