Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Društvo sladkornih bolnikov Ajdovščine in Vipave v letu 2022

V društvu sladkornih bolnikov Ajdovščine in Vipave smo bili dve leti še posebno prikrajšani za vsa lepa druženja, srečanja, izlete, ki smo jih zelo pogrešali. COVID nam je diktiral naše počutje in strah, da ne bi zboleli. Vsi vemo, da smo zaradi diabetesa bolj dovzetni za COVID in posledice, ki znajo biti tudi hude. Kar nekaj dragih prijateljev nam je v dveh letih odnesel COVID, pridružen z oslabelostjo zaradi diabetesa.

Vemo, da prihaja jesen in za njo zima. Da se bo COVID močneje pojavil med nami in ogrožal starejše in manj odporne.

Toda zdaj velja nekakšno poletno zatišje in sproščenost. In želja pozabiti na vsa odrekanja dveh let. Privoščili smo si druženja, kopanja v morski vodi, piknik. Eno doživetje lepše od drugega. Lačni vsega lepega, saj se zavedamo, kako čas beži in nas pušča za sabo. V našem društvu smo same zrele članice in člani.

V juniju mesecu smo obiskali Cerje. Famozni spomenik. V sedmih nadstropjih so prikazane vse vojne, ki so se v zgodovini dogajale na naših tleh. Vsak primorski rodoljub bi moral obiskati ta pomnik trpljenja našega primorskega naroda, ki mu zgodovina ni prizanašala.

Nato smo obiskali Sabotin. Prevzame te veličasten razgled na italijansko stran po Padski nižini, kolikor daleč sega pogled. Ko pa obrnemo hrbet razgledu, se nam pokažejo kaverne, skopane pod hribom. Delo vojakov, ki so tam umirali v nesmiselni prvi svetovni vojni. Zgroženi gledamo v tunele, ki se začno na enem koncu hriba in se končajo na drugem koncu z veličastnim pogledom na Sveto Goro in reko Sočo. Kosilo, ki ga je pripravil lastnik gostišča in vodič po rovih, nas je povrnilo v današnji čas. Hvaležni smo zgodovini, da se nismo rodili v tistih nesmiselnih časih in pokopavali svoje sinove in može.

Naslednje srečanje v juniju smo si naredili na skupnem pikniku v Vrhpolju. V gostilni Uršič. Prišlo nas je kar precej. Vsak je še nekaj dodal lepem srečanju. Pecivo so članice prinesle, ker je bi čas češenj, tudi teh ni manjkalo. Predvsem pa smo se poveselili in sprostili tako lepo, kot smo vedno vajeni in si znamo narediti lep popoldan. Pomerili smo se v raznih športnih igrah. Balinanje, kartanje …

Upamo, da nas COVID ne bo presenetil v prihajajoči jeseni, ker imamo še kar nekaj načrtov. Dve predavanji o sladkorni bolezni, kopanje v morju in v bazenih hotela Bernardin v Portorožu.

Sonja Groznik

 

 

Oglejte si tudi