Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Na Gočah prikaz pravilnega ukrepanja v primeru kuhinjskega požara

Konec marca smo, v organizaciji Krajevne skupnosti Goče in v sodelovanju s PGD Vipava, prebivalcem Goč prikazali kako se odzvati v primeru kuhinjskega požara z oljem.
Gasilci so nam predstavili pravilno in napačno ukrepanje ter posledice, ki iz tega sledijo. Gorečega olja ali masti nikoli ne gasimo z vodo. Ko na goreče olje ali mast dodamo vodo, se ta namreč uparja, ognja pa ne pogasi, saj je volumen olja večji od volumna vode. Drobne kapljice vodne pare so obdane s tankim slojem olja, okoli je dovolj zraka, to pa povzroči vzbuh ali tako imenovano maščobno eksplozijo, ki lahko povzroči napredovanje požara na kuhinjske elemente.
Precej podoben učinek kot gašenje olja z vodo ima tudi posipanje moke ali sladkorja nanj. Tako moka kot sladkor sta namreč organski trdni gorivi, njuno posipanje po plamenu gorečega olja pa povzroči vzbuh, ki je oblika prašne eksplozije. Goreče olje bomo najučinkoviteje in najbolj varno pogasili, tako da odvzamemo vir toplote, posodo pa pokrijemo s pokrovko ali z mokro in ožeto krpo in s tem odvzamemo kisik, ki ga ogenj potrebuje za gorenje. Ponev varno primemo in odnesemo iz hiše oziroma stanovanja. Pri tem moramo zelo paziti, da se ne opečemo ali še huje, polijemo z vročo vsebino. Predstavnikom PGD Vipava se zahvaljujemo za poučno predstavitev.


Anja Godnič

Oglejte si tudi