Oceni objavo

Večer zelišč na Gočah

V prijetnih prostorih krajevne skupnosti Goče smo prvi junijski večer namenili zeliščem. Z nami je znanje in izkušnje delila Damjana Benec, uni. dip. inž. agr. Zelišča so nepogrešljiva sestavina jedi. Kot začimbe uporabljamo različne dele rastlin - najpogosteje liste in semena, lahko pa tudi plodove, lubje ali korenine. Uporabljamo jih v sveži ali sušeni obliki, cele ali zmlete. Na delavnici smo spoznavali in okušali nepogrešljiva zdravilna zelišča iz domačega zeliščnega vrta Damjane. Vsestranskost rabarbare, ki je uporabna za kompote, peciva, lahko pa izdelamo pripravek, ki prežene nadležne uši in gosenice.

Pogovarjali smo se o učinkih delovanja žajblja, lovorja, mete, drobnjaka in pozabljene stoletne čebule. Obujali smo preteklost ter kako so se znanja o uporabi zdravilnih rastlin razvijala in so bila včasih edina pomoč pri lajšanju težav in bolezenskih stanjih. Dotaknili smo se tudi zgodovine uporabe zelišč. Pogovor smo nadaljevali o tem, kako se je znanje o zeliščih skrbno varovalo in prenašalo iz roda v rod le z ljudskim izročilom. Pripravili smo žajbljev sirup. Večer nas je popeljal v pokušnjo jajčnega sira z zelišči, namaza iz skute in jogurta z zelišči, pice iz konopljinega testa in sirupa iz bezga in mete. Tako smo poizkusno uporabili tudi kuhinjo v prostorih krajevne skupnosti Goče, ki nam bo pri takšnih srečanjih še kako prišla prav. Izmenjali smo si veliko izkušenj, kako je treba nabirati zelišča, kako jih sušiti, kako mešati zeli med seboj, da izpopolnimo okus in delovanje. Ob obilici vprašanj smo razjasnili vse dileme o uporabi zelišč.

Anja Godnič

Oglejte si tudi