Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Komorni zbor Ipavska uspešen na Nizozemskem

Komorni zbor Ipavska se je v zadnjih dneh maja 2022 odpravil na mednarodni zborovski festival CantaRode v mestu Kerkrade, Nizozemska. Po namestitvi v bližnjem nemškem mestu Aachen smo se prvi večer odpeljali na otvoritveni koncert v Parkstad Limburg Theatre Kerkrade, kjer smo se predstavili vsi sodelujoči pevski zbori. Na tem koncertu smo predstavili slovensko ljudsko pesem. Med drugim smo krstno izvedli priredbo belokranjske Prošel je pisani vuzem, ki jo je za nas napisal Samo Vovk. Naslednja dva dopoldneva sta bila zapolnjena s tekmovalnimi obveznostmi zborov, z dvema različnima sklopoma koncertnih programov.

Zvečer so pevski zbori sodelovali na koncertih v bližnjih mestecih, v kulturnih domovih in cerkvah. Komorni zbor Ipavska je tak koncert izvedel v mestu Langraaf. Ob stoječih ovacijah občinstva po koncertu nam bo ta koncert ostal v najlepših spominih tudi zaradi srečanja s Slovencema A. J. Koprivškom in njegovo 90-letno mamo, ki sta navdušena sprejela naše darilo, občuteno zapete slovenske pesmi. 

Na mednarodnem zborovskem tekmovanju CantaRode je zmagal švedski pevski zbor A Scalpella, na drugo mesto pa se je uvrstil Komorni zbor Ipavska. Sedemizbranih vrhunskih pevskih zborov iz različnih držav je poskrbelo za pester in raznolik program festivala. Festivalske dneve glasbe in veselja je dopolnil še nepozaben koncert Vokalnega ansambla Singer Pur. Organizatorji in sodelujoči zbori smo ob navdušenem občinstvu ustvarili res nepozabne dneve glasbe, druženja, veselja, skupnih pesmi, novih prijateljstev… Zadnji dan smo imeli tudi svečan sprejem v mestni hiši, kjer seveda ni manjkalo petja.

Žirijo festivala so sestavljali Brady Allred iz Amerike, predsednik žirije, Luc Anthonis iz Belgije in John Fitzpatrick z Irske, ki niso imeli enostavnega dela. Izbrani sodelujoči zbori so pokazali visoko kvalitetno raven in veliko mero muzikalnosti.

Rezultati:

1. mesto: A Scalpella, Švedska, osvojili so tudi nagrado občinstva in nastop na MusicaSacra v Maastrichtu,

2. mesto: Komorni pevski zbor Ipavska, Vipava, Slovenija, prejeli smo tudi nagrado za najboljšo izvedbo dela iz izvorne države. Damjana Vončina je prejela nagrado za najboljšo dirigentko tekmovanja.

3. mesto: Komorni zbor Giocoso,Weert, Nizozemska.

Po prejetju priznanja za najboljšo dirigentko festivala je Damjana Vončina povedala: »Tekmovanje in sodelovanje na CantaRode je bilo za Ipavsko zelo pomembno. Pomembno s stališča povezanosti pevcev. Dve leti smo imeli vaje in spet ne. Nismo vedeli, ali bomo zagnali dejavnost naprej ali ne. Imeli smo skupni cilj - lepa muzika, dobra predstava Slovenije - in cilj smo dosegli. Vesela sem, ker so mi pevci vedno znova dokazovali, kako uživajo v tem, kar delajo in kako zelo mi zaupajo. Je pa seveda tudi lepo in prijetno, ko strokovna komisija nagradi delo in trud.

Vesela sem nagrade za skladbo Andreja Makorja Ples v rdečem. Skladba je bila pisana za nas in dejansko se to res čuti. Čutili smo jo mi, publika in komisija.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da smo imeli tudi veliko odgovornost - tuji publiki smo predstavili noviteto Sama Vovka, Prošel je pisani vuzem, ki je tudi bila napisana za nas. In nalogo smo odlično opravili. Ostali zbori so si zaželeli izvajati našo glasbo. In to je super občutek.«

Mitja Sajovic, predsednik Komornega zbora Ipavska:»Težki časi so za nami. Ne samo za nas, ampak za vse kulturnike, še posebej za tiste, ki se s tem ukvarjamo ljubiteljsko. Ponosni in veseli smo, da smo po dveh letih molka prišli ven v tako velikem slogu, da smo dobili tisto res pravo potrdilo dobrega dela. Ponosni in veseli smo tudi za Damjano, saj je njena nagrada trdo prislužena. S polnimi jadri plujemo novim projektom naproti. Konec junija Komorni zbor Ipavska pripravlja dirigentski mojstrski tečaj s Kristino Bogataj, katerega že nestrpno čakamo.«

Hvala vsem sponzorjem, prijateljem, podpornikom, ki so nam omogočili to krasno doživetje!

Vida Trošt

Oglejte si tudi