Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Junijski dogodki na Gočah

V prostorih Krajevne skupnosti Goče smo se 2. junija zbrali na praktični učni delavnici, ob teoretičnih podlagah, na temo kuhanja marmelade iz vrtnic. Delavnico je vodila Metka Harej, Dobrote Metka iz Dornberka. Ob občudovanju domačih vrtnic smo se pogovorili o sortah in lastnostih vrtnic, potem pa je že bil čas za delo. Najprej smo cvetne lističe rdečih ali temnorožnatih in izrazito dišečih vrtnic prebrali ter odstranili morebitne žuželke. Nato smo potrgali spodnje, cvetne lističe, ki so najpogosteje grenki. Cvetne lističe smo odtehtali, narezali in stresli v posodo z vodo ter dodali sladkor, ki vrtnicam zagotovi obstojnost barve in vonja. Ob klepetu in mešanju se je marmelada skuhala, zato smo jo nadevali v kozarčke, jih dobro zaprli in ohladili.

Sobota, 3. junija, je bila namenjena otrokom in znanstvenim delavnicam. Z nami je bila dr. Meti Buh Gašparič, ki je zaposlena v Leku, včasih pa je izvajala razne znanstvene delavnice z otroki. Otroci so se razporedili k mizam, kjer so jih že čakali materiali za štiri poizkuse. Ob slikovnih navodilih in strokovnem vodenju gospe Buh Gašparič so otroci z reakcijo kisa in pecilnega praška napihnili balon, ustvarili ognjemet v steklenici, opazovali prelivanje barv in povzročili pobeg zelišč v vodi na krožniku. Za konec pa so zunaj v skupaj pričarali pravo meglico: zamrznjen CO2 ali suhi led so polili z vodo. Ta je iz trdega agregatnega stanja prešel v plinasto stanje, kar se je videlo kot bela meglica. Otroci so CO2 dodali tudi detergent za posodo, polili z vodo in zgodila se je eksplozija mehurčkov. Po končanih poizkusih pa so lahko skozi mikroskop opazovali muho in pipetirali z električnimi pipetami. Znanstvene delavnice so bile zelo zanimive, zato so otroci soglasni, da si jih še želijo.

V soboto, 17. junija, pa smo Gočani pozdravili poletje. Popoldne so otroci z vriskanjem, razposajenostjo, vodnimi igrami in igranjem na napihljivem gradu pozdravili poletje, sonce in počitnice, zvečer pa smo se vaščani prepustili melodijam kitar. Na vaškem placu Jegen je namreč nastopila kitarska skupina Akordi, ki je s slovenskimi ljudskimi, pop in dalmatinskimi pesmimi pričarala pravi poletni večer.

Junij smo tako zaokrožili z glasbo, vas pa vabimo, da se nam pridružite na julijskih in avgustovskih dogodkih, ki bodo pestri in raznoliki!

Meta Furlan

Oglejte si tudi