Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Ne dotikaj se me, moja mama je blizu

Ponovno nas je vreme prijetno razveselilo in že z začetkom meseca maja je prijetno toplo in nas kar vabi v naravo. Rastlinje se ponovno prebuja po zimskem spanju. Prebuja pa se ne samo rastlinje temveč rojevajo/polegajo se tudi nova življenja divjadi. V drugi polovici meseca maja ter v začetku junija namreč srne polegajo mladiče. Srna poležene mladičke pusti/odloži običajno v visoki travi oziroma v ustreznem kritju grmičevja. Čeprav mladiček lahko deluje izgubljeno in nebogljeno, je njegova mama gotovo nekje v bližini. K njemu se vrne in ga doji, ko mine nevarnost, oziroma, ko konča s pašo. Potrebuje namreč večjo količino hrane, da lahko nahrani novo življenje. Ker je tako odložen mladič popolnoma brez vonja, da je varen pred plenilci, vas naprošamo, da se mladičev ne dotikate, božate, saj bi s tem naredili nepopravljivo škodo. Svoj vonj bi namreč prenesli na mladiča, zato ga srna ne bi več sprejela in obsojen bi bil na smrt.

Velika nevarnost so tudi, za vsa poležena bitja, spuščeni psi. Zato vas naprošamo, da imate svoje ljubljenčke pod nadzorom, oz. še bolje, da jih prosto ne spuščate. S svojim preganjanjem namreč preženejo divjad s svojih varnih con in jih lahko tudi poškodujejo. Pse moramo imeti vedno pod nadzorom, saj nam tako veleva tudi zakonodaja.

Kmetovalce, ki v tem obdobju izvajajo košnjo trave, pa naprošamo, da so še posebej previdni pri košnji, saj je tudi ta velikokrat usodna za nebogljena bitja. Ne le da mladiče usmrti, največkrat jih tako poškoduje, da poginejo v mukah.  Ker verjamemo, da ob takšnih dogodkih vsakega stisne pri srcu, se temu lahko poizkusimo izogniti že z majhnimi spremembami pri načinu opravljanja košnje same.

Za varnost živali na travinju lahko poskrbimo s pravilno smerjo košnje, ki živalim omogoča beg s travnika. Košnjo zato opravljamo iz sredine travnika proti robu in ne od roba proti sredini.

Na večjih površinah najprej pokosimo dva vzdolžna pasova njive ob robu. nato pa začnemo s košnjo od notranjega dela travnika navzven. Travnike, ki se nahajajo ob cestah, kosimo vzporedno s cestiščem in v smeri stran od cestišča, da divjadi in ostalih živali ne spodimo na cesto. Prav tako se lahko na traktorjih uporabi verige, ki s hrupom odganjajo živali stran.

Z upoštevanjem naših priporočil boste naredili veliko uslugo naravi oz. bitjem, ki v njej živijo. Prepričani smo, da se vam bodo, enkrat v zgodnjem jutru, prikazala na sredini travnika in se vam zahvalila, da ste njihovim mladičkom pustili živeti.

Hvala!

Lovci LD Vipava

Lovska družina Vipava obvešča - srne polegajo mladiče

 

Oglejte si tudi