Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

»Sloven'c, tvoja zemlja je zdrava…!«

Ponedeljek, 24. junij se je že prevešal k večeru, tod v šmarski dolini, ko je bilo na trgu pred farno cerkvijo sv. Martina čutiti slovesno vzdušje, ponos in radost tod živečega slovenskega človeka, ki pripada mlademu evropskemu rodu z bogato zgodovino in kulturno dediščino.

 

Praznovali smo skupaj dan državnosti; trg se je kaj hitro napolnil z obiskovalci iz vseh koncev naše občine, med katerimi so bili tudi občinski svetniki, šmarski kulturniki in domači župan g. Rajko Meserko. V svojem pozdravnem nagovoru nas je spomnil na dosežke teh let, ter na trenutke osamosvajanja Slovenije, ki morajo biti vsem v spomin in opomin.

Slavnostni govornik ta večer je bil poslanec DZ g. Boris Doblekar. Tudi on je podrobno orisal pot osamosvojitve Slovenij, ter se v spominih sprehodil skozi čas vse od leta 1991 pa do danes. Kot pravi, je vesel, da danes ni malo mladih, ki so bili rojeni v tistem ali poznejšem času in danes poznajo zgodovino nastanka sedanje države, jo s ponosom predstavljajo naprej in za Slovenijo živijo. Kakor smo bili drzni tisti čas in se osamosvojili, tako nam te drznosti ne sme zmanjkati tudi sedaj, ko sprejemamo vedno nove izzive. Lepo je živeti v mirni Sloveniji, kjer ljudje počasi opuščamo stare vzorce bivše države, pri čemer pa nam zagotovo še dodatno pri tem pomagajo dobre delovne in krščanske vrednote v katere enostavno moramo verjeti.

 

V kulturnem programu so sodelovali še člani Glasbene Šole Bučar, ki so dali prazniku bogato glasbeno noto, z recitalom Valentina Vodnika nas je povezal g. Martin Fele. Dogodek je povezoval gospod Alojz Hauptman.

Iz recitala Dramilo so zagotovo marsikomu še dolgo v  večer odmevale besede Valentina Vodnika, ki pravi: »Sloven'c, tvoja zemlja je zdrava in pridnim nje lega najprava. Polje, vinograd, gore, morje, ruda, kupčija tebe rede….!«

 

Uroš Pušnik 

Oglejte si tudi