Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pesem zvonov pri sv. Ani v Jablanici

Iz lin zvonika podružnične cerkvice v Jablanici so se to nedeljo, 22. septembra 2019, slišale čudovite melodije pritrkovalskih mojstrov Litijske dekanije.

 

S pritrkovanji zvonov se na zelo lep način naznanja slovesen trenutek, spominja na bližajoči se praznik, ali pa ti zvonovi zgolj polepšajo nekaj popoldanskih trenutkov, ko se srečajo izkušeni pritrkovalci. Tako je bilo to nedeljo, v Jablanici, kjer smo ljubitelji pritrkovanja in milih  melodij zvonov prišli na svoj račun. Poleg Pritrkovalskega društva Šmartin so se srečanja udeležili tudi pritrkovalci iz župnije Štanga, Vače, ter iz podružnic naše župnije: Brezje, Vintarjevec, Jablanica in Liberga. Kljub nekaj dežnim kapljam smo obiskovalci vztrajali pod cerkvijo pri gasilskem domu Jablanica in prisluhnili lepim melodijam zvonov.

Po končanem programu pa smo druženje s pritrkovalci nadaljevali v prostorih tamkajšnje dvorane.

 

Malo je tovrstnih mojstrov, saj marsikje »žive« pritrkovalce že zamenjuje avtomatika. A tod v naših dolinah je hvala bogu ta lepa tradicija še živa. Pesem zvonov nam je polepšala to popoldne in glede na slišano, bo polepšan z ubrano pesmijo zvonov še prenekateri praznik ali druga slovesnost.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi