Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
19°C
Župnijska cerkev v Šmartnem
Deli

ŽUPNIJA ŠMARTNO PRI LITIJI

Število glasov: 0

Predstavitev

Pozdravljeni!

Krščanske korenine Šmartna segajo v 12. stoletje. Skozi čas so se oblikovale tudi manjše cerkve, katerih člani so bili naši predniki. V osrčju njihovega ustvarjanja jim je bila vera opora v težkem življenju, in tu je nastala še ena mogočna cerkev, nekateri jo poimenujejo kar katedrala sv. Martina, sicer pa šmarska župnijska cerkev, ki je bila posvečena septembra 1901. V šmarsko župnijo spadajo podružnične cerkve Brezje, Vintarjevec, Liberga, Gradišče, ter Jablanica, kjer lahko vsakdo najde svoj mir, dobi tolažbo v trenutkih preizkušnje in moč za nadaljnje delo. S šmarsko župnijo je povezana še majhna župnija Javorje z 200 prebivalci, ki jo upravljajo duhovniki iz Šmartna.

Nekaj statističnih podatkov za šmarsko župnijo:  sestavlja jo okrog 4000  prebivalcev, od tega je versko opredeljenih okrog 3.700 ljudi, rednih nedeljnikov je okrog 800, versko se izobražuje okrog 350 otrok. Verni rod tu še išče svojo oporo za življenje v veri, z vero živi in diha s polnimi pljuči. Ti kraji so dali Slovenskemu narodu nekaj znanih ljudi, med katerimi je tudi nekaj duhovnikov in redovnic, venec v ponos kraja pa povezuje tudi lepo število domačih kulturnikov, glasbenikov in drugih posameznikov, ki so s svojim delom na poseben način povezani s Sv. Martinom.

Prepričan sem, da sta vera in kultura v Šmarčanih globoko zasidrana v njih samih, da bomo še »gladili pragove cerkvenih vrat« in da bomo tako z Božjo in duhovno pomočjo naših župnikov poskušali živeti po pravi veri, ter predali podarjeno nam izročilo naših prednikov svojim zanamcem.


Uroš Pušnik

Župnijska cerkev v Šmartnem ŽUPNIJA ŠMARTNO PRI LITIJI Glavni oltar Sv. Martina

Zadnje vsebine