Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

JUTRI
4°C
1°C
ČE.
8°C
3°C
Župnijska cerkev v Šmartnem
Deli
Verska organizacija

ŽUPNIJA ŠMARTNO PRI LITIJI

Odprto

Danes Zaprto
Ponedeljek 09.00‒12.00
Četrtek 15.00‒17.00
Po predhodnem dogovoru z župnikom lahko tudi ob drugih terminih.

Predstavitev

Pozdravljeni!

Krščanske korenine Šmartna segajo v 12. stoletje. Skozi čas so se oblikovale tudi manjše cerkve, katerih člani so bili naši predniki. V osrčju njihovega ustvarjanja jim je bila vera opora v težkem življenju, in tu je nastala še ena mogočna cerkev, nekateri jo poimenujejo kar katedrala sv. Martina, sicer pa šmarska župnijska cerkev, ki je bila posvečena septembra 1901. V šmarsko župnijo spadajo podružnične cerkve Brezje, Vintarjevec, Liberga, Gradišče, ter Jablanica, kjer lahko vsakdo najde svoj mir, tolažbo v trenutkih preizkušnje in moč za nadaljnje delo. Z januarjem 2020 je bila šmarski župniji priključena kot podružnica bivša župnija Javorje z 200 prebivalci, ki so jo upravljali duhovniki iz Šmartna.

Nekaj statističnih podatkov za šmarsko župnijo:  sestavlja jo okrog 4000  prebivalcev, od tega je versko opredeljenih okrog 3.700 ljudi, rednih nedeljnikov je okrog 800, versko se izobražuje okrog 350 otrok. Verni rod tu še išče svojo oporo za življenje v veri, z vero živi in diha s polnimi pljuči. Ti kraji so dali Slovenskemu narodu nekaj znanih ljudi, med katerimi je tudi nekaj duhovnikov in redovnic, venec v ponos kraja pa povezuje tudi lepo število domačih kulturnikov, glasbenikov in drugih posameznikov, ki so s svojim delom na poseben način povezani s Sv. Martinom.

Prepričan sem, da sta vera in kultura v Šmarčanih globoko zasidrana v njih samih, da bomo še »gladili pragove cerkvenih vrat« in da bomo tako z Božjo in duhovno pomočjo naših župnikov poskušali živeti po pravi veri, ter predali podarjeno nam izročilo naših prednikov svojim zanamcem.


Uroš Pušnik

Župnijska cerkev v Šmartnem ŽUPNIJA ŠMARTNO PRI LITIJI Glavni oltar Sv. Martina

Zadnje vsebine