Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Praznik kraja in fare

To nedeljo, 12. 11. 2023, smo v Šmartnem zaključili nekajdnevno praznovanje ob godu »farnega patrona« sv. Martina. Skozi teden so se odvijale različne kulturne prireditve, v soboto in nedeljo pa smo njegov god obhajali tudi v župniji.

Na godovni dan, v soboto 11. novembra, je bil dan celodnevnega češčenja, katerega smo slovesno zaključili s sv. mašo, ki jo je vodil naš rojak g. Martin Golob.  V mašnem nagovoru nas je s svojo energijo ogreval za dobro in plemenito, po slovesnosti pa je sledil z njim še pogovorni večer v kulturnem domu. Niti večera je povezoval g. Peter Avbelj. V prijetnem večeru smo lahko spoznali Martina Goloba iz Dvora, njegovo življenjsko pot, predvsem pa njegovo delo, nenehno prizadevanje za dobro, lepo in sveto.... Rečemo lahko, da ŽIVI življenje za ta trenutek in za evangelij, ki ga kot sodobni duhovnik na preprost in nevsiljiv način nesebično oznanja in deli preko svojih misli, besed in dejanj s kristjani, ter drugače vernimi in mislečimi. Ob 10. obletnici njegove posvetitve, za prepoznavnst v slovenskem medijskem prostoru, za širjenje pozitivnega pogleda na življenje med vse generacije, ter za ponosne predstavljanje rodnih krajev, mu je Šmarski župan g. Blaž Izlakar na občinski slovesnosti podelil tudi občinsko priznanje.

Slovesno pritrkovanje nas je v nedeljo zjutraj vabilo v zavetje mogočne šmarske cerkve, kjer nas pozdravlja sv. Martin kar v dveh upodobitvah. Na pročelju nad glavnim vhodom v cerkev nas pozdravlja s konja kot rimski vojak, ki podarja polovico plašča beraču, v cerkvi pa nas pozdravlja z glavnega oltarja kot kasnejši škof v francoskem Toursu.

»... Njegovo srce je bilo polno olja, polno božje ljubezni...« je dejal v mašnem nagovoru župnik g. Marko Mohor Stegnar in dodal, da je sv. Martin že kot rimski vojak izkazoval svojo dobroto in plemenitost tudi navzven. »Močno nam v teh dneh sveti lik sv. Martina...« je dejal in dodal »... da ta praznik ni samo župnijski, temveč je praznik celotnega kraja.«

Ob koncu slovesnosti smo se vsi srečali še na župnijskem dvorišču, kjer sta nas ob tej priložnosti pozdravila in nagovorila tudi g. Jože Zadražnik, predsednik vinogradniškega društva Štuc in g. Blaž Izlakar, šmarski župan. Ob tej priliki je župnik g. Marko še blagoslovil novo vino, nato pa smo se zadržali še v prijetni družbi, okušali dobrote šmarskih gospodinj, predvsem pa novo vino, sad vinogradniškega društva.

 

Ob vsem slišanem to dopodne, nas je spremljala tudi želja »... da bi se navzeli dobrote sv. Martina...«.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi