Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Koledovanje v Šmartnem

Pred tremi leti je šmarski župnik g. Marko Mohor Stegnar uvedel v Šmartnem lep in star ljudski običaj koledovanja. Začetek koledovanja sega v rimske čase, Krščanstvo pa je kasneje koledovanje prevzelo in ga postavilo v čas med Božičem in praznikom svetih treh kraljev. V Sloveniji je običaj koledovanja prisoten že več kot tri desetletja in poteka pod imenom Trikraljevska akcija pod okriljem Misijonskega središča Slovenije. Z zbranimi denarnimi sredstvi Misijonsko središče pomaga slovenskim misijonarjem širom sveta, kateri s sredstvi pomagajo pri gradnjah in obnovah hiš, šol, vrtcev, zdravstvenih centrov, cerkva in cest, namenjajo sredstva za izobraževanje mladih, nabavljajo opremo za izobraževanje, delo,...

 

V naši župniji so ekipo kolednikov sestavljali trije kralji, pridružili pa so se jim lahko tudi pastirčki in nosilci zvezde, ker pa so bili v naši župniji koledniki otroci, je imela vsaka skupina tudi svojega odraslega vodjo.

Letos smo uradno pričeli koledniško pot v soboto 30. decembra 2023, ko smo se zbrali na župnijkem dvorišču, kjer so se skupine opremile z zgibankami in koledniškimi nalepkami (20+G+M+B+24), župnik g. Marko M. Stegnar pa je podelil blagoslov za srečno in uspešno pot. V obdobju enega tedna so koledniške skupine obiskale kar se je dalo največ hiš na začrtani poti v župniji in se na sam praznik svetih treh kraljev, 6. januarja 2024, udeležile sv. maše in skupnega zaključka ob koledovanju. V nagovoru je g. župnik izpostavil pot prvih treh kraljev in jo primerjal s pogumom, odrekanjem, dobroto in modrostjo mladih kolednikov, ki so te dni krožili po župniji. V mozaiku dobrote rastemo, saj smo tudi letos prispevali za projekte misijonarjev naš delež z zbranimi 6.561,38 euri.

 

Letos je bilo v župniji 15 koledniških skupin, a zaradi velikosti župnije žal tudi letos niso bila obiskana vsa gospodinjstva; nas pa veseli, da smo v treh letih uspeli obiskati vsaj vse vasi in zaselke. Brez pomoči usklajenih koordinatorjev Sare Bizant in Miha Požuna, iznajdljivih vodij skupin, vztrajnih in prizadevnih otrok, predvsem pa vseh dobrotnikov, ne bi bila akcija tako uspešna. Zato velik bog lonaj.

In nenazadnje; naj bodo dobre želje iz besedila kolednikov, ki pravi: »Naj blagoslovi vas vse Gospod, naj bo srečna vaša pot, naj vas mir in pa veselje, skozi novo leto pelje!«

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi