Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Nagrajenci Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2019

V četrtek, 18. julija, smo s slavnostno sejo občinskega sveta proslavili praznik Občine Šempeter-Vrtojba. Na slovesnosti je župan mag. Milan Turk podelil letošnje občinske nagrade in priznanja. Občinske nagrajence je na svoji 8. redni seji 13. junija 2019 izbral Občinski svet na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Komisija je predloge obrazložila takole:

 

  • NAGRADO OBČINE ŠEMPETER-VRTOJBA za pomembnejše dosežke na športnem področju in kot nagrado za življenjsko delo prejme Vojko Orel iz Vrtojbe.

Vojko Orel je v lanskem letu praznoval sedemdeseti rojstni dan. Njegovo življenjsko pot je zaznamoval šport. Njegova športna pot je tesno povezana z očetovimi aktivnostmi v športu. Oče Alojz je bil športnik, ukvarjal se je z atletiko, igral nogomet v rodnih Biljah in nadaljeval delovanje v Šempetru kot trener mladinskih in pionirskih ekip ter kot športni delavec. Vojko je že v osnovni šoli in še bolj v gimnaziji vedel, da ga zanima šport in da se bo športu tudi predal. Začel je s skokom v višino, poskusil z nastopi v drugih disciplinah, kar hitro napredoval in v obdobju mladinskih kategorij (1963–1967) uspešno nastopal v skoku v daljino, teku čez ovire in troskoku. Z vpisom na Visoko šolo za telesno kulturo v Ljubljani leta 1966 so prišle tako velike študijske obveznosti, da ni zmogel več resno trenirati in tekmovati. Že pred koncem študija so mu v Novi Gorici ponudili službo v današnjem Tehničnem šolskem centru. Leta 1972 je diplomiral, leta 1974 pa so se odločili, da ga potrebujejo tudi v atletskem klubu, kjer je do leta 1982 trenerske naloge opravljal popolnoma volontersko. Za njim je 55 let tekmovalnega udejstvovanja, pedagoškega, trenerskega, vzgojiteljskega, funkcionarskega, ... Tako je nastala uspešna življenjska športna zgodba, v kateri se prepleta 10-letno delo učitelja športne vzgoje v šoli, skoraj 25-letno treniranje atletov in atletinj (od tega 12 let kot poklicni trener) ter skoraj 20 let dela na Športni zvezi Slovenije in v Javnem zavodu za šport v Novi Gorici. Za svoje delo je prejel vrsto priznanj, med njimi Bloudkovo plaketo (1983), zlato plaketo Atletske zveze Slovenije (2013) ter tudi naziv častni predsednik Športne zveze Nova Gorica. Med drugim se je odločil za publicistično dejavnost s ciljem predstaviti športne dosežke in športno problematiko nekoliko drugače, in sicer na osnovi arhivskega gradiva in verodostojnih osebnih pričevanj. Tako so po upokojitvi nastale tri publikacije s področja športa na Goriškem: Almanah ob petdeseti obletnici Atletskega kluba Gorica, knjiga Športni park v Novi Gorici – srce goriškega športa ter zbornik AK Gorica 1963–2015. V sodelovanju z bivšimi nogometaši in s šempetrskimi športnimi delavci pa sedaj nastaja obsežno delo o športnem dogajanju v Šempetru od leta 1945 do leta 1963. Poseben poudarek bo namenjen nogometu, ki je s svojo povezavo s krajem in širšo okolico imel velik vpliv na družbeno, kulturno in sociološko dogajanje v kraju in okolici.

 

  • NAGRADO ZA MALDE OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA za uspehe in dosežke na glasbenem področju in kot spodbudo za nadaljnje ustvarjalno delo prejme Veronika Brecelj iz Šempetra pri Gorici.

Veronika Brecelj je po šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani študij koncertne smeri violine nadaljevala na Univerzi za umetnost v Berlinu (Universität der Kunste Berlin). Na univerzo je bila sprejeta pri sedemnajstih letih kot izredno nadarjena glasbenica. Istočasno je bila dijakinja Gimnazije v Novi Gorici, kjer je v rednem roku uspešno opravila maturo. Dodiplomski študij je zaključila v začetku leta 2017 in se nato vpisala na magistrski študij koncertne violine. Bila je tudi na izmenjavi Erasmus na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) pri svetovno priznanem prof. Borisu Kuschnirju. Veronika je tudi zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj. Na državnem tekmovanju TEMSIG je bil trikrat zapored odlikovana z zlato plaketo in 1. nagrado. Bila je finalistka mednarodnega tekmovanja Svirel v Sloveniji. V sezoni 2009/10 je bila na osnovi avdicije povabljena kot najmlajša članica na turnejo s priznanim mladinskim orkestrom European Union Youth Orchestra. V letu 2012 ji je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani podelil Škerjančevo nagrado za umetniške dosežke. Veronika se kot solistka predstavlja na številnih samostojnih recitalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji in na Nizozemskem.

V prihajajoči sezoni 2019/20 jo je strokovna žirija Glasbene mladine Slovenije med številnimi prijavljenimi izbrala in ji podelila tri samostojne koncerte po Sloveniji. Je strastna komorna glasbenica in članica Oberton String Octeta s katerim koncertira po Evropi in svetu ter redna substitutka v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Veronika redno izpopolnjuje svoje znanje na mednarodnih delavnicah in mojstrskih tečajih.

 

  • PRIZNANJE OBČINE ŠEMPETER-VRTOJBA za vidnejše dosežke na glasbenem področju prejme Mojca Batič iz Šempetra pri Gorici.

Mojca Batič je svojo glasbeno pot začela pri šestih letih v razredu prof. Jurija Križniča na Glasbeni šoli v Novi Gorici. Leta 2010 je študij violine nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2017 zaključila magistrski študij glasbene umetnosti. V študijskem letu 2016/17 je preko študijske izmenjave Erasmus študirala na Real Conservatorio Superior de Musica Madrid v Španiji. V času študija se je redno izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri različnih priznanih profesorjih. Udeleževala se je državnih in mednarodnih tekmovanj tako solistično kot v komornih zasedbah po Sloveniji in v Italiji. Svoje glasbeno znanje najraje prenaša v različnih komornih zasedbah. Je članica Godalnega kvarteta NOVA, s katerim im že nekaj vidnejših nastopov tako doma kot v tujini ter članica tria s harfistko Teo Plesničar in oboistko Ano Souza Leban. Sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom NOVA, Simfoničnim orkestrom NOVA filharmonija, kjer je več let zasedala funkcijo koncertne mojstrice ter z italijanskim orkestrom Arsatelier. Leta 2017 je skupaj s članicami Godalnega kvarteta NOVA prevzela umetniško vodstvo Komornega orkestra NOVA. Več let je prepevala v Mladinskem zboru Šempeter-Vrtojba, ga korepetirala in z Godalnim kvartetom spremljala kar nekaj nastopov v občini, pobrateni Medei in v Avstriji. Je polna idej in načrtov. Med drugim bi rada obudila delovanje orkestra, ki ga je prvič osnoval pokojni učitelj Marjan Konič. Mojca aktivno sodeluje z različnimi društvi in ima vizijo nadaljnjega razvoja kulturnega življenja v občini.

Oglejte si tudi