Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Pohodniki DU Preddvor po Napoleonovi poti

Pohodniki DU Preddvor smo se z našim planinskim vodnikom Janezom Planincem v torek, 26. novembra 2019, s tremi kombiji odpeljali proti Italiji, točneje Opčinam, da prehodimo Napoleonovo pot.

Ko smo se bližali Nanosu je oblake zamenjalo sonce, ki nas je spremljalo do večerne vrnitve nazaj domov. Parkirali smo na parkirišču v Opčinah in po nekaj to metrih prišli do izhodiščne točke pri Obelisku na Opčinah, kjer se začne osem km dolga krožna Strada Napoleonica ali Napoleonova pot. Obelisk je bil postavljen v znak hvaležnosti avstrijskemu cesarju Francu I. leta 1839, ki je dal zgraditi cesto med Opčinami in Trstom, ki je bila dograjena leta 1830 in je omogočila razvoj trgovskega prometa. Prvi del poti do plezališča Napoleonica smo hodili na višini 200 do 250 m nad morjem in pod seboj imeli razgled na Tržaški zaliv s Trstom. Raziskovali smo drevje, nekdaj je tu prevladoval črni bor, ki trenutno izumira, nadomeščata pa ga črni gaber in puhasti hrast. Malo naprej od plezališča smo zavili desno in se po nasprotni strani hriba podali do Svetišča na Vejni. Še pred tem smo se ustavili na razgledni ploščadi, kjer smo pomalicali in se razgledali po Tržaškem zalivu ter na drugi strani do Ogleja in Gradeža. Naredili smo le še nekaj korakov naprej in pred nami se je prikazala impozantna cerkev, zgrajena iz neštetih enakostraničnih trikotnikov. Dlje časa smo se zadržali v svetišču, saj nas je prevzelo s svojo monumentalnostjo, ki jo predstavljajo številni trikotni modulu in se tako bistveno razlikuje od standardnih pričakovanj o sakralnem objektu. Cerkev je grajena v dveh nivojih. Zgornja cerkev je večja in bolj impozantna, medtem ko je cerkveni prostor v spodnji etaži bolj intimen.. Cerkev ima  številne oltarje, tudi oltar Cirila in Metoda, delo slovenskega slikarja Toneta Kralja, slovenska maša pa je vsako leto v začetku julija. Cerkev, ki je posvečena Mariji je zasnoval arhitekt Guacci po zamislih tržaškega škofa Antonia Santina. Ta se je med II. svetovno vojno, natančneje 30. aprila 1945, zaobljubil Mariji, da bo na vrhu hriba zgradil veličastno svetišče njej v čast, če bo Trst ubranila pred popolnim opustošenjem. Okrog cerkve je borov gozd s krožnim križevim potom, ki ga lahko prehodimo in ob njem molimo ali premišljujemo.  Sledil je še zadnji del poti po gozdni poti nazaj do Opčin.

Bil je popoln dan, saj so domačo meglo zamenjali sonce, morski zrak in razgledi ter mogočna in neobičajna cerkvena zgradba Svetišče na Vejni. 

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Fotografije: Janez Planinc

Oglejte si tudi