Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
20°C
-2°C
JUTRI
21°C
-2°C
Deli
3545

Pohodniki DU Preddvor po Poti Cvetja v jeseni

V torek, 7. 1. 2020, smo imeli pohodniki DU Preddvor prvi letošnji pohod pod vodstvom Janeza Planinca in Vide Kokalj. 

Ob osmih smo se s kombijem in tremi avtomobili odpeljali v vas Volča nad Poljanami, kjer nas je prijazno sprejela in z dobrodošlico pričakala domačinka Vida Kokalj, sicer sestra pokojnega Preddvorčana Franca Čelika. Poleg Janeza Planinca je bila naša  tokratna vodnica na zanimivih 16-kilometrskih vzponih in spustih. 

Po kratki asfaltni cesti iz vasi Volča smo zavili levo v gozd ob znaku Pohodna pot Cvetje v jeseni, Poljane- Blegoš. Pričeli smo s prvim vzponom po gozdni poti, ki je kmalu pripeljala do travnika. Že nas je pozdravila prva od več informacijskih tabel ob poti, ki jo predstavljajo z odlomki iz Tavčarjevih del. Pešačili smo skozi podblegoške vasi in zaselke, nenehno menjavali vzpone in spuste ter se ob tem polnili z lepoto daleč naokrog vidnih gora in pogorij, od zasneženih vrhov Grintovca, Kočne, Skute na severovzhodu do Snežnika, Trnovskega gozda, Čavna in Javornikov na nasprotni strani. Vmes so nas pozdravljali zvoniki neštetih cerkva skorajda na vsakem hribu.  Poleg pohoda je bila to tudi obnovitvena učna geografska ura, saj smo precej časa namenili prepoznavanju gora in pogorij, hribčkov in hribov!  V vasi Malenski vrh smo zavili proti cerkvi Marijinega vnebovzetja na Gori, kjer so speljane še druge označene poti, npr. Urekova pot, Pot Suša-Gora-slapovi, Loška kolesarska pot, pot na Blegoš. Pozdravila nas je obnovljena cerkev in mežnarija s hišno tablico Jazbine. Prilegla se je malica iz nahrbtnika, fotografiranje in spust nazaj v dolino do vasi Malenski vrh po isti poti, nato smo zavili na levo. Po gozdnih in travniških poteh smo se spuščali in spet vzpenjali mimo Zakobiljeka in Loma nad Volčo do naših avtomobilov v Volči. Vmes nam je Vida pokazala nekaj znamenj in križev, ki jih je naredil njen oče. 

Spet smo odkrili en čudovito razgiban hribovski del Slovenije. Pohod smo zaključili v Poljanah, kjer je smo nazdravili Ivanu Grilcu in uživali v Cirilinih dobrotah.

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Fotografije: Janez Planinc 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi