Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Martinovanje DU na Dolenjskem

Sveti Martin dela iz mošta vin. Tega praznika tudi člani Društva upokojencev Preddvor ne zamudimo in že v petek zjutraj smo se odpeljali proti Dolenjski. Bili smo mešana druščina z vseh koncev Gorenjske. Seveda se za ta praznik spodobi, da obiščemo kakšno vinsko klet. Že med potjo smo se okrepčali s kavico in nedaleč stran od Sevnice na posestvu Krakovo, kjer gospodari vinar Zdravko Mastnak. V podzemlju ima kar 700 kvadratnih metrov kleti, kjer so posebni prostori za predelavo grozdja, polnilnico in zorilni del za penino. Glavna vina so cviček, modra frankinja ter peneča vina Valentina in Valvasor. Ob degustaciji vseh teh vin in prigrizku smo tudi zapeli.

Pot nas je vodila naprej v Boštanj, kjer smo si na hribčku ogledali župnijsko cerkev Povišanja sv. Križa, ki je bila zgrajena leta 1853 in posvečena 1857. leta. Cerkev ima zelo lepo urejeno notranjost z vsemi svetniki, predvsem v božičnem času pa postavijo najlepše jaslice daleč naokoli. Bližnji sosedje pa se tudi pohvalijo s sedanjim zelo priljubljenim duhovnikom, ki z znanjem in srcem služi svojim faranom.

Izlet smo nadaljevali na že zasluženo kosilo na Otočec, kjer sta nas pričakali godca s prijetno glasbo, ki sta nas zabavala do poznih večernih ur. Dobro razpoložene nas je obiskal Sv. Martin, ki je spremenil mošt v vin. Tako smo zaključili naš izlet in se dobre volje odpeljali proti domu. Se vidimo na naslednjem izletu!

 

Marija Velikanje

 

Oglejte si tudi