Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

FESTIVAL FREE FORMS • PREDDVOR

V Preddvoru, točneje v atriju hotela Hrib in na obrežju Bistrice, se bo 15. in 16. junija odvijal mednarodni festival Free Forms. Festival je sicer že prisoten v evropskih prestolnicah, med drugim v Berlinu, Parizu, Budimpešti, Amsterdamu in na Dunaju.
Za gostovanje v Sloveniji, kjer bo prvič umeščen v podeželsko okolje, gre zahvala našemu soobčanu, glasbeniku in ustvarjalcu Boštjanu Perovšku iz Mač. Boštjan Perovšek je z gibanjem "Just Music & Free Forms", ki bazira v Avstriji, začel sodelovati leta 2017. Ideja tega gibanja je širjenje miselnosti medsebojnega sodelovanja na področju glasbe, plesa, poezije in filozofije po vsej Evropi. Free Forms v Preddvoru je rezultat Perovškovega truda, da se tovrstna praksa prenese tudi v Slovenijo.

 

PROGRAM

 

Petek, 15. junij 2018, ob 19.30

KONCERTNI VEČER V ATRIJU GRADU HRIB

Mednarodna zasedba glasbenikov se bo svobodno sprehajala med jazzom, free jazzom, eksperimentalno in improvizirano glasbo ter glasbenim zvrstem dodajala nove dimenzije:


Lucy Zhao
, pipa (Kitajska, Avstrija)

Chiao-Hua Chang, erhu (Tajvan, Avstrija)

Emil Gross, bobni & tolkala (Avstrija)

ZuEllis Elisa Ulian, vokal (Italija)

Jaka Ropret, bas kitara (Slovenija, Francija)

Jaka Hawlina, trobenta (Slovenija)

Boštjan Perovšek, elektronika (Slovenija)

Sobota, 16. junij 2018, ob 11.00

EFSS - ZVOČNA TERAPIJA V NARAVI

Zbor na terasi hotela Alma

Udo Preis (Avstrija)

 

Partnerja festivala sta Občina Preddvor in Zavod za turizem Preddvor. Zahvala za sodelovanje gre tudi našim turističnim ponudnikom in podjetju Bisnode. Podrobnosti o festivalu najdete na spletni strani www.freeforms-preddvor.si.

 

BOŠTJAN PEROVŠEK (1956, Ljubljana) živi in ustvarja v Mačah pri Preddvoru.  Je uveljavljen glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov ter inovator na področju t.i. bioakustične glasbe, v kateri ima glavno vlogo zvok narave, predvsem živali. Poleg tega ustvarja glasbo za filme, dokumentarne filme, gledališke in plesne predstave, performanse in multimedijske inštalacije. Deluje tudi kot oblikovalec zvoka za film in video.

 

Zvočne projekte izvaja individualno v obliki koncertov, performansov, zvočnih inštalacij (med drugim na Ljubljanskem gradu, na EPK Maribor 2012 in druge) in v okviru skupine za eksperimentalno glasbo SAETA, s katero je na sceni že 41 let.

 

Izdal je več CD-jev, samostojno in s skupino SAETA. Izdal je tudi vinilni LP „Bio, Industrial Acoustica (green)“ na katerem se nahajajo skladbe iz opusa bioakustike in urbanega hrupa.

 

Eno pomembnejših področij njegovega ustvarjanja je spajanje znanosti in umetnosti. Rezultat takega ustvarjanja je skladba “Stenice, mrož in vrata plešejo kolo / Bugs, a Walrus and the Door are Dancing in a Circle”, ki je bila uvrščena v selekcijo “Ars Acustica 1995-1996 Listening Proposals” Evropske zveze radijskih postaj (EBU) in bila predvajana v okviru programov “Radio Ars Acoustica”.

 

Prepoznaven je tudi na področju kreiranja zvočnih prostorov (soundscapes) za javne prireditve, muzeje in galerije. Je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev za leto 2013. Ta priznanja od leta 1998 podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

 

Izvaja tudi t.i. zvočne safarije, ko udeleženci "nabirajo" zvoke in jih kasneje razvrstijo v kompozicijo. Med bolj znane izvedbe sodita zvočna safarija izvedena na festivalu Sajeta 2017 in Cerkljanski zvočni safari v okviru festivala Jazz Cerkno 2018.

 

Zanimiv je tudi njegov projekt zvočnih razglednic, ki jih v obliki zvočnih blogov (Sound Blog) objavlja portal Fokuspokus.si.

Oglejte si tudi