Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Štefanov pohod k svetemu Antonu

Planinsko društvo že nekaj let zapred ob godovanju sv. Antona Padovanskega prireja pohod k cerkvi svetega Antona na Pohorju. Odločili smo se, da bomo odslej ta pohod poimenovali "Štefanov pohod" v spomin na prekmalu preminulega markacista Štefana Pantnerja.
Cerkev sv. Antona na Pohorju je stara romarska cerkev nad Vuzenico, sicer pa markanten sakralni spomenik  na vrhu griča nad Vuzenico. Nekateri jo zaradi velikosti štejejo kar kot pohorsko katedralo. Že naši predniki so radi poromali k svetemu Antonu, vendar je takrat to romanje trajalo kar 2 dni. V bližini cerkve je bil namreč tudi skedenj, kjer so romarji lahko prespali, je pa za cerkev značilna še lipa ob njej, kamor naj bi se zatekala dekleta, ki niso mogla dobiti ženina. Ob trkanju na to lipo pa naj bi se njihova želja izpolnila in bi na tak način prišle do svojega ženina.

 

No, kakor koli že, letos je naša skupina pohodnikov štela skoraj 30 udeležencev. Pohod smo tokrat pričeli pri koči Planinc, ki je v upravljanju PD Vuzenica. Od tam, do cerkve sv. Antona smo potrebovali le dobro uro in pol hoje. Nekateri smo se udeležili svete maše, nato nekaj časa posedeli v čudovitem okolju pohorskih gozdov in se nato vrnili do koče Planinc, kjer nam je Ivica, sicer tud predsednica PD Vuzenica, pripravila okusno juho z ajdovimi žganci.

 

S tradicijo vsakoletnih pohodov k sv. Antonu bomo nadaljevali tudi v prihodnje, zato vabimo vse Mislinjčane, da se nam prihodnje leto pridružijo.

 

Oglejte si tudi