Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

12. tradicionalna prireditev "Luščenje koruze"

Vedrinovci smo si za enega izmed glavnih ciljev društva zastavili, da ohranimo stare običaje in navade, domače okolje pa popestrimo z zanimivimi prireditvami. Tako v času pusta organiziramo »vičkanje«, saj se je v naših krajih v času od malega pusta ali tolstega četrtka pa do pepelnice dobivala mladina, pa tudi starejši vaščani, da so se skupaj malo poveselili. V ta namen so pod kozolci pripravili veliko »gungalco«, na kateri je lahko sedelo tudi do 10 ljudi, na vsaki strani pa je stal eden močnejši in poganjal »vičko« oz. gugalnico. Čim višje so poganjali vičko, tem boljša je bila letina na kmetiji.

Meseca marca ali aprila organiziramo luščenje koruze na star način Meseca oktobra pa Vedrinovci v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim  muzejem organiziramo kožuhanje. Ravno tako čez celo leto skrbimo, da se naše krajanke in krajani razvedrijo ob raznih prireditvah, ki jih organiziramo (Pozdrav poletju, Vedrinčkov dan, »Srečanje z znanim Slovencem«, kolesarjenje po Mislinjski dolini, pohod po VS Turiška vas, gledališka predstava »pod zvezdami« na Erčevi žagi, in še bi lahko naštevali).

V petek, 19. aprila smo organizirali sedaj že 12. prikaz starega kmečkega opravila – luščenje koruze. Tako kot so včasih smo tudi letos luščili koruzo na roke in pa na raznih pripomočkih in  napravah, na katerih so nekdaj  luščili koruzo. Pridružilo se nam je tudi veliko mladine, ki se je zelo hitro naučila kako luščiti koruzo na roke ali pa na različnih pripomočkih, ki so jih prinesli naši krajani s seboj. Na marsikaterem skednju se še vedno najdejo ti stari pripomočki. Med luščenjem koruze smo tudi zapeli in se pošalili s kakšno anekdoto. Koruzo smo kaj hitro zluščili  in zrna spravili v vreče tako je sedaj koruza pripravljena za mletje. Po dobro opravljenem delu pa seveda sledi likof. Naše pridne gospodinje so pripravile domače dobrote, poskrbeli pa smo tudi za pijačo in seveda se je našlo kar precej različnega peciva za naše male in velike sladokusce.

Oglejte si tudi