Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
SRE.
20°C
7°C
Oceni objavo

IZLET NA GOLAKE

Planinci smo bili na Golaku (1496 m)

Planinci PD Mislinja in DU Mislinja smo se v torek, 9. aprila 2024, odpravili planinarit nad Vipavsko dolino v smeri Golakov. Z minibusom in kombijem se nas je 23 planincev zgodaj zjutraj odpeljalo s Koroške na Primorsko. Ujeli smo dan z napovedjo zelo lepega spomladanskega vremena, saj je bila kljub mesecu aprilu predvidena temperatura nad 22oC.

Petru Zupancu, našemu organizatorju in vodniku torkovih planinskih pohodov, sta se kot vodnika pridružila še Danilo in Marjeta. Z veseljem spoznavamo, da naši pohodi postajajo  zanimivi tudi medregijsko, saj se je naša skupina večala vse do Šentruperta v Savinjski dolini. Posledično je med obema voziloma potekala aktualna jutranja telefonska koordinacija, da ne bi pozabili katerega izmed prijavljenih planincev. Prijazna in umirjena šoferja sta se pri tem dobro izkazala.

Jutranja kavica z rogljički se je zgodila že v Lukovici. Seveda smo dočakali še Petrovo opombo, da pa je to tudi edini postanek pred pohodom. Obvoznico mimo Ljubljane in naprej  proti Primorski smo kljub jutranji prometni konici uspešno in hitro prevozili. Po primorski avtocesti smo med vožnjo že opazovali pomladno že dokaj zeleno naravo in gledali proti hribom. V vasi Lokavec nad Ajdovščino se nam je pridružil Danilo in po njegovih navodilih smo se zapeljali do izhodišča našega pohoda, do Predmeje.

Pot z začetkom v Predmeji je bila dobro označena. Po dobro uhojeni poti, prekriti pretežno s suhim listjem in kamni različnih oblik in velikost, smo se postopoma vzpenjali skozi za Primorsko značilen listnati gozd s prevladujočo bukvijo. Na fotografije smo ujeli tudi pomladansko cvetje teh krajev v vseh zelo intenzivnih pomladnih barvah.

Po krajšem vmesnem spustu nas je pot pripeljala tudi ob rob mogočne vrtače. Kasneje se je  strmeje vzpenjala in nas pripeljala do manjšega prevala zahodno od glavnega vrha. Tu smo nadaljevali pot v zanimiv pas ruševja, katerega so večinoma sestavljale nizke zverižene bukve, skozi katerega smo se v nekaj minutah povzpeli na vrh Malega Golaka. V soncu se nam je odprl čudovit razgled na vse strani neba ter nas očaral z zasneženimi vrhovi Julijcev in Dolomitov. Sledila je umirjena malica s pogovori, smehom in obvezno skupinsko fotografijo. Nato je sledil spust do Iztokove koče. Pri koči sta Cvetka in Drago Jeseničnik prvič tega dne ubrano zapela planinsko pesem ter tako na poseben način usmerila naše misli na tradicionalno lepo poslanstvo planinstva in naše ljudske pesmi.

Po pohodu sta nas Draga in Danilo v Lokavcu na svojem domu pogostila s kavico in napitki. Ob druženju in ponovno čudovito zapetih planinskih pesmih Cvetke in Draga Jeseničnika se kar dolgo nismo mogli odpravit na pot domov. Vseeno nam je Peter ob vračanju na Koroško omogočil še kratko pavzo za tradicionalne trojanske krofe. Mnoge Petrove fotografije s pohoda pa lahko še samo dodatno potrdijo, da smo preživeli res krasen planinski dan na Primorskem.

 

Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi