Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Kamp v Selah na Krasu z inovativnim rezervacijskim sistemom

Desetletje tleča ideja o ureditvi kampa v Selah na Krasu se bo letos začela uresničevati s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), ki jih bo z uspešno prijavo na drugi javni poziv LAS V objemu sonca deležen ta projekt. Vodilni partner je Občina Miren - Kostanjevica, sodelujeta pa tudi domače Turistično društvo Dren in Turizem Saksida, Ingrid Saksida, s. p.
 

Občina je za izvedbo prve od dveh faz urejanja turistične infrastrukture v Selah na Krasu predvidela 326 tisoč evrov iz občinskega proračuna, 80 tisoč pa iz sklada EKSRP. Upravni odbor LAS V objemu sonca je v projektu Kamp Sela na Krasu prepoznal njegov doprinos k razvoju podeželja, saj bo le-ta prispeval k zagotoviti pogojev za razvoj novih poslovnih priložnosti zelenega, kulturnega in dostopnega turizma ter ostalih zelenih storitev in produktov, kar je eden od ciljev Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino. 

 

Urejanje kampa in parkirišča

Na zunanjih površinah, namenjenih druženju in rekreaciji krajanov, kjer je priljubljena razgledna točka, bodo uredili parkirišče za avtodome in zagotovili površine za kampiranje popotnikov s šotori, ki se tako ne bodo samo peljali mimo, ampak se ustavili za oddih. To je priložnost tudi za lokalne ponudnike za razvoj osnovnih in dopolnilnih dejavnosti.

Glede na pomanjkanje nastanitvenih kapacitet v naravnem okolju na celotnem Goriškem, bo ta pridobitev gotovo dobrodošla tudi z vidika rasti nočitev v Občini Miren - Kostanjevica, kjer so jih lani do oktobra našteli za 21 odstotkov več od primerljivega obdobja v letu 2018. 

 

 

Urejen prostor tudi za avtodome

Do konca oktobra prihodnje leto je v okviru 160 tisoč evrov vrednega projekta, ki ga je Upravni odbor LAS potrdil izmed enajstih prispelih predlogov na javni poziv, načrtovana ureditev kampa za sprejem avtodomov, kamp prikolic in za postavitev šotorišč ter ureditev rekreacijskih površin v naravi (48 parkirnih mest, od tega 14 mest za avtodome). 

S tem občina sledi trendom v turizmu, ki izkazujejo naraščajočo potrebo po ustreznem prostoru za avtodome, saj vse več ljudi počitnikuje z avtodomi. Na ta način bodo lahko spoznavali in raziskovali številne naravne in kulturne znamenitosti v okolici ter se vračali v Sela na Krasu, ki so odlično izhodišče za izlete, aktivni oddih in edinstvena doživetja na destinaciji Miren Kras. 

 

 

Inovativen rezrevacijski sistem

Z ureditvijo kampa bo uveden inovativen rezervacijski sistem, ki bo omogočal uporabnikom hitro in enostavno rezervacijo in uporabo prostora. Tak sistem na območju LAS V objemu sonca trenutno še ni v uporabi, zato je to novost.

 

 

Pridobitve tudi za občane občine Miren - Kostanjevica

Nova, primerna in varna infrastruktura, vključno s športnim in otroškim igriščem ter baliniščem, in urejene parkovne površine ne bodo koristili le turistom, ampak tudi domačinom, saj jih bodo lahko s pridom uporabljali za rekreacijo, kakovostno preživljanje prostega časa in krepitev zdravja. 

 

 

Projekt Mirenski grad približajmo ljudem

LAS V objemu sonca je zaključila z vsemi postopki, povezanimi z izborom in s potrditvijo projektov,ki so bili prejeti na 2. javni poziv LAS iz sklada EKSRP. Na podlagi odločitve upravnega odbora LAS so bila po ukrepih iz Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino razdeljena sredstva v skupni višini 300.882 evrov. Vse aktivnosti, ki so potrebne za njeno izvajanje, vodi RRA Severne Primorske Nova Gorica, ki je vodilni partner LAS.

Med šestimi izbranimi operacijami je tudi projektMirenski grad približajmo ljudem, v okviru katerega bodo Samostan lazaristov, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote in Javni zavod za turizem Občine Miren - Kostanjevica med drugim obnovili svete stopnice, postavili stalno učno razstavo in omogočili dostop gibalno oviranim obiskovalcem. 

 

Kristina Furlan

Foto: PISO, Občina Miren - Kostanjevica, Google zemljevid, TD Dren

 

 

 

Oglejte si tudi