Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Katarina Spacal razstavljala v Bruslju

Po razstavi na Cerju je Katarina Spacal svoja dela decembra razstavila na samostojni razstavi na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani, v januarju pa na skupinski razstavi novih članov Društva likovnih umetnikov severne Primorske v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini.
Mesto Zittau ima z Mestno občino Nova Gorica (MONG) podpisano pismo o nameri za skupno kandidaturo za evropsko prestolnico kulture v letu 2025. In tako so iz Zittaua prosili, da MONG predlaga umetnika iz svojega okoliša, da se udeleži likovne kolonije. Izbrana je bila Katarina Spacal, ker ustvarja tkane slike.

 

Likovna kolonija v Zittau

Tako je leta 2018 sodelovala na likovni koloniji, ki sta jo organizirali mesti Zittau in Görlitz, mesti na tromeji s Češko in Poljsko. Projekt so poimenovali Obmejni prostor povezuje. Mesto Zittau ima bogato tekstilno zgodovino na področju tkanja in njihova želja je bila, da bi se kolonije udeležili umetniki, ki delujejo na področju tekstila. 

 

 

Navdih z baročne hiše Stollsches Haus

Sama je za tematiko izbrala prvo baročno hišo v mestu, Stollsches Haus, ki stoji na glavnem trgu nasproti občine. Je edina zgradba, ki ni obnovljena. Umetnico je presenetila mogočnost hiše pa tudi njena lepota. Zdi se, kot da bi spala med bogastvom celotnega trga, a zablesti s svojo lepoto preprostosti. 

Umetnica je ustvarila tri tkane slike (tkanine je stkala sama), to je triptih z naslovom Prikriti lev. V tej prvi baročni hiši na Saškem je namreč relief beneškega leva. Izklesati ga je dal prvi lastnik hiše, ki je pred tem živel v Benetkah. Ta relief javnosti ni viden, ker je hiša zaprta in zaklenjena.

 

Razstava v Bruslju

Umetnine Katarine Spacal so dobile svoje mesto tudi na razstavi v evropskem parlamentu v Bruslju. Tam so v začetku februarja odprli razstavo del sodelujočih na likovni koloniji v mestu Zittau v Nemčiji. Med njimi so tudi tri Katarinina dela in ponosna je, da je med umetniki iz Nemčije, Avstrije, Italije, Češke in Poljske zastopala Slovenijo. Razstavo so kasneje prestavili na Evropski odbor regij.

 

Pozdravni govor na odprtju so imeli podpredsednik Evropskega parlamenta Rainer Wieland, vodja urada za Saško v Bruslju Christian Avenarius in član evropskega komiteja za področje mesta Görlitz Bernd Lange. Razstavo je odprl dr.Peter Jahr, član evropskega parlamenta.



 

Uredništvo

Foto: Katarina Spacal

Oglejte si tudi