Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
33°C
17°C
JUTRI
30°C
18°C
Družba in javne storitve, Skupnost

KRAJEVNA SKUPNOST MIREN

Odprto

Danes Zaprto
Sreda 8.00‒11.00

Predstavitev

Miren je dolgo strnjeno naselje ob vznožju Goriškega Krasa, v ravnini ob reki Vipavi, ki teče tu v velikem okljuku. Nahaje se v občini Miren-Kostanjevica in leta 2002 je imel 2043 prebivalcev.
Miren je občinsko središče z razvito mrežo javnih ustanov in storitvenih služb. V gornjem delu vasi stoji ob glavni cesti župnijska cerkev sv. Jurija, na griču Mirenski grad pa še romarska cerkev Žalostne Matere Božje s samostanom in drugimi poslopji. V vasi je krajevni urad, osnovna šola z vrtcem, zdravstveni in zobozdravstveni dom, zasebni zobozdravstveni ambulanti, lekarna, pošta, banka, zavarovalna urada, bencinski servis, več gostinskih lokalov, samopostrežna trgovina, trgovina z obutvijo, ribarnica in mesnica. Miren je delno oskrbovalno središče tudi za prebivalstvo iz sosednjih slovenskih naselij v Italiji.

Reka Vipava že okrog 30 let je manj primerna za kopanje in danes privablja predvsem ribiče, v Mirnu pa ima zelo zanimiv vijugast tok in kar trikrat preteče mirensko-orehovsko površino. Na južni strani Mirna se dviga 120m visoka vzpetina s cerkvijo, misjonsko hišo lazaristov in samostanom.

Pod krajevno skupnost Miren spada še naselje Vrtoče.

Vrtoče so manjše naselje z dvema gručama hiš ob reki Vipavi, pod pobočjem Krasa, ob krajevni cesti Miren – Renče. Prva skupina hiš ”Pri Šelu” je v neposredni bližini nogometnega igrišča v Mirnu, tu je še obnovljeni jez, druga skupina je nekoliko dlje v smeri Renč.

Zadnje vsebine