Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
23°C
4°C
ČE.
24°C
2°C

VAŠKI DAN RADIČKE - zaradi okužb s Korona virusom PRESTAVLJENO!


V Lipi na Krasu se tudi letos že pripravljajo na tradicionalni Vaški praznik radičke, ki ga vsako pomlad organizira domače društvo Škrla s podporniki. Zaradi situacije povezane s širjenjem korona virusa praznik letos žal ne bo izveden ob običajnem času, bo pa za obiskovalce vseeno poskrbljeno - tudi z regratovimi jedmi. Medtem pa vabljeni k nagradni "RADIČKINI BESEDNI IGRI": radička, prcjunkula, žutejna... kako pa pri vas rečete regratu?Več na https://www.mojaobcina.si/miren-kostanjevica/novice/obvestila/dogodki/radicka-prcjunkula-zutejna-kako-pa-pri-vas-recete-regratu.html

Vaško razvojno turistično društvo Škrla iz Lipe na Krasu tudi letos vabi na pomladni praznik regrata - »radičke« po domače. S prireditvijo v Lipi obeležimo začetek pomladi in izkažemo čast regratu, na videz skromni in običajni, a nadvse koristni rastlini, ki je od nekdaj ponudila prve sveže zelene poganjke na kraških krožnikih.

Danes si obede s svežo zelenjavo iz trgovin lahko privoščimo vse leto, a hkrati »divja« hrana, nabrana v domačem naravnem okolju, zaradi večje hranilne vrednosti in okusa vse bolj pridobiva na pomenu. V Lipi na Krasu bomo pomladanski vaški praznik, ki bo letos organiziran v nedeljo 29. marca, posvetili regratu oziroma po lip'nsko radički. Obiskovalcem bodo tudi tokrat v pokušanje ponudili domače jedi iz regrata – take po tradicionalnih receptih, kot je sveža regratova solata z jajci, pa tudi bolj »kreativne«, kot so regratove juhe, zavitki ali celo sladice. Degustacije bodo pred vaškim domom v Lipi na voljo od 12.00 dalje, da si iz regratovih prigrizkov si lahko sestavite zanimivo kraško kosilo.
Pomladni izlet na Kras si bodo obiskovalci lahko popestrili tudi z vodenim pohodom po okoliških jamah. Zbirno mesto za pohodnike je v Lipi, pri vaškem domu med 9.00 in 9.30. Pohod bo trajal približno 3 ure, ob povratku v Lipo pa bo vsem pohodnikom, ob plačilu štartnine, postrežena topla malica in pijača.  Za otroke do 10.leta starosti je udeležba brezplačna.


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi