Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Radička, prcjunkula, žutejna... kako pa pri vas rečete regratu?

V Lipi na Krasu ob začetku pomladi ponovno vabijo na tradicionalni »Vaški dan radičke«, kulinarično-rekreativno prireditev, ki jo organizira domače Društvo Škrla s podporniki. Pogovori s številnimi udeleženci »Radičke« v prejšnjih letih so na dan potegnili zanimivo dejstvo: poimenovanj za regrat je skoraj toliko, kolikor je krajev!

 

To izjemno jezikovno bogastvo bodo v Lipi letos tudi zbirali: udeleženci vaškega praznika bodo povabljeni, da zapišejo ime, ki ga za regrat uporabljajo v njihovem kraju. Najbolj zanimiva poimenovanja in z njimi povezane zgodbe bodo na prazniku v nedeljo 29. marca 2020 tudi predstavljene. Med sodelujočimi izžrebani pa nagrajeni z boni za brezplačne degustacije jedi z regratom. 

 

Degustacija znanih in šene okušanih regratovih jedi bo tudi letos rdeča nit celotne prireditve. Lani so Lip'nci obiskovalcem postregli s kar 16 slanimi in sladkimi jedmi iz regrata. Na prizorišču pri vaškem domu Pr' Lunjevih v Lipi bo degustacijo dopolnil zabavni program in razstava Društva gojiteljev malih pasemskih živali iz Gornje Radgone, ki je lani presenetila z atraktivnimi primerki okrasne perutnine in drugih zanimivih živali. 

 

Praznik se bo tudi letos začel s spoznavanjem širše okolice vasi. Po lanskem osvajanju bližnjih razglednih vrhov, se bodo pohodniki letos spustili v kraško podzemlje in spoznali več jam, ki jih tudi v tem delu Krasa ne manjka. Vabljeni v Lipo na Krasu!

 

Nataša Kolenc

Foto: Nataša Kolenc

Oglejte si tudi