Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Ikonografski popravek k poslikavi v župnijski cerkvi v Hotedršici

Simona Kermavnar


Ob praznovanju 150. obletnice posvetitve župnijske cerkve sv. Janeza Krstnika v Hotedršici 3. septembra letos je bil v župnijskih oznanilih objavljen tudi povzetek opisa cerkve tu podpisane v Umetnostnozgodovinski topografiji Upravne enote Logatec (2014).

Po slovesnosti je duhovnega pomočnika v župniji Planina pri Rakeku Dragana Adama župnija Planina namreč oskrbuje hotenjsko organist Simon Lukan opozoril, da med svetniki na oboku ni upodobljen sv. Janez Bosco, kot je navedeno v oznanilih in v Topografiji, pač pa sv. Klemen Marija Dvoržak; pred nekaj leti je namreč v cerkvi še lahko videl zdaj (neznano kam) izginuli zapis o naslikanih svetnikih v cerkvi in tam je bil omenjen Dvoržak in ne Bosco.

Ob ponoven ogledu poslikave ter ob upoštevanju zgodovinskih dejstev potrjujem Lukanovo identifikacijo svetnika kot Klemena Marijo Dvoržaka. Temu v prid govori zlasti primerjava s svetnikovimi grafičnimi upodobitvami, domala identična, le zrcalno obrnjena, je upodobitev na sliki (po njej tudi grafike) v kraju Triberg im Schwarzwald v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, kamor je Dvoržak prišel leta 1805 kot romarski kaplan, itd. (Obrazne poteze na nagrobnem spomeniku, delu Josefa Gasserja, v cerkvi St. Maria am Gestade na Dunaju so pač bistveno drugačne). In pa seveda nimb. Gre torej za že kanoniziranega svetnika, kar je postal Dvoržak leta 1909, tri leta pred poslikavo v Hotedršici. Nasprotno je bil Bosco kanoniziran šele 1936 in upodobitev z nimbom ne bi bila upravičena.

Poslikavo, ki je nastala leta 1912, torej relativno pozno po posvetitvi cerkve 1873, je naredil praški slikar Josef Hübsch. Slikarija »vprašljive kvalitete« (Seražin, Resman) pa se v novi luči zaradi očitno slovanofilskega ikonografskega programa izkaže pravzaprav kar zanimiva.

Poleg Poslednje sodbe v ladijski kupoli, upodobitve mučeništva zavetnika cerkve (Obglavljenje sv. Janeza Krstnika s Salomo) na temenu oboka v prezbiteriju ter svetnikov Frančiška Asiškega, Alojzija Gonzage, Uršule in Rožnovenske Matere Božje z Dominikom in Katarino Siensko prevladujejo slovanski oz. na slovanski svet vezani svetniki: Stanislav Kostka, Elizabeta Ogrska, Janez Nepomuk, Klemen Marija Dvoržak ter solunska brata Ciril in Metod.

Klemen Marija Dvoržak (Klemens Maria Hofbauer), čigar rojstno ime je bilo Janez, se je rodil 26. decembra 1751 v vasi Tasovice pri Znojmu na Moravskem. Že tam so mu priimek ponemčili v Hofbauer. Doma se je izučil za peka in Wilhelm Hünermann, ki je leta 1936 spisal povest o njem, jo je naslovil Pekovski vajenec iz Znojma. Leta 1785 se je kot prvi človek iz nemških dežel v Rimu priključil redu redemptoristov (ust. 1732) in postal duhovnik. Skoraj dve desetletji je nato deloval v Varšavi. Ko je Napoleon leta 1808 Dvoržaka skupaj z drugimi redovniki izgnal iz dežele, se je nastanil na Dunaju in kmalu postal med ljudstvom zelo priljubljen. Za Slovence je še posebej zanimiv, ker je imel odločilen vpliv na duhovni razvoj bl. Friderika Barage, ki je v avstrijski prestolnici sprva študiral pravo in se je prav pod Dvoržakovim vplivom odločil za duhovniški in misijonarski poklic ter postal tudi prvi slovenski misijonar in škof v Ameriki.

Dvoržak je umrl 15. marca (takrat tudi goduje) 1820 na Dunaju, od 1862 so njegovi posmrtni ostanki v dunajski cerkvi Maria am Gestade (Marija na stopnicah). Običajno je upodobljen v habitu redemptorista, pogosto z rožnim vencem; tako tudi v Hotedršici, kjer gre verjetno za eno zgodnejših, sicer pa redkih upodobitev tega svetnika na Slovenskem.


Prim.:Helena Seražin, Blaž Resman, Slikarstvo, v: Upravna enota Logatec. Občina Logatec (ur. Blaž Resman), Ljubljana 2014, str. 2022: 20; Simona Kermavnar, Hotedršica, v: Upravna enota Logatec. Občina Logatec (ur. Blaž Resman), Ljubljana 2014, str. 6167: 64; Vera Schauber, Hanns Michael Schindler, 15. marec. Klemen Marija Hofbauer (Dvoržak), v: Svetniki in godovni zavetniki za vsak dan v letu, Ljubljana 1995, str. 103–104; Wilhelm Hünermann, Pekovski vajenec iz Znojma. Življenjepis sv. Klemena Marije Dvoržaka, Koper 2006; Ökumenisches Heiligenlexikon, Klemens Maria Hofbauer (https://www.heiligenlexikon.de/BiographienK/Klemens_Maria_Hofbauer.htm, september 2023).


Oglejte si tudi