Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Poročilo in voščilo iz KORK Notranje Gorice

Človek kar težko verjame, da od enega poročila do drugega res mine 12 mesecev, saj se zdi, kot da je zadnje nastalo pred kratkim. 

Kot vsa leta doslej, smo prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Notranje Gorice skozi celo leto med pomoči potrebne občane razdeljevali prehranske pakete. Nadaljujemo tudi z dolgoletno tradicijo  kar nekaj naših članov se namreč že leta redno udeležuje krvodajalskih akcij, saj darovana kri rešuje življenja. Če bi tudi vi želeli postati krvodajalec, pa ne veste kako, lahko prvi korak naredite v naši družbi. 

Preko leta smo z ekipo prve pomoči izvajali brezplačne delavnice prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja za občane ter predavanja o darovanju organov. Pri vajah prve pomoči smo tudi letos uspešno sodelovali s PGD Notranje Gorice - Plešivica ter Centrom starejših občanov DEOS in KD Janez Jalen, ki sta s svojo gostoljubnostjo pogosto omogočila izvedbo naših dejavnosti. Z veseljem sporočam, da sta se nam konec leta pridružili še dve članici, ki sta novembra letos opravili izpit in postali bolničarki. Dve članici pa se trenutno dodatno izobražujeta še za nudenje psihosocialne pomoči. 

Posebej moram izpostaviti podjetniško pobudo Obrtniki za srce, ki je našemu kraju s pomočjo donacij zagotovila prvi javno dostopen defibrilator. Vsekakor bomo tudi v bodoče delali na tem, da bi temu zgledu skupaj s celotno skupnostjo sledili tudi ostali kraji po občini, ki so od nujne medicinske pomoči v primeru srčnega zastoja oddaljeni toliko, da je za uspešno rešitev situacije v primeru srčnega zastoja nujna pomoč laikov in uporaba AED. 

Tik pred prazniki poteka tudi obdarovanje naših socialno šibkejših starejših sokrajanov z malimi priložnostnimi pozornostmi. Sem in tja pa pod smrekico zaide tudi kakšno darilce za najmlajše člane naše skupnosti, ki bi sicer na novoletni večer ostali praznih rok in žalostnih oči. 

Iskrena hvala vsem, ki se odzivate na naše pozive k nudenju pomoči soobčanom v nujnih primerih (z nakupom kurilnega olja, osnovnih živil ali plačilom zapadlih položnic). Včasih uradni mlini pomoči meljejo prepočasi in takrat se vedno izkažete vi, ki vam pravim moji prikriti prostovoljci. 

Hvala tudi krajevni Karitas, s katero si, kadar je potrebno, učinkovito podamo roko in s skupnimi močmi zmanjšujemo breme družin in posameznikov, ki se znajdejo v stiski. 

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da se vse dejavnosti izvajajo s pomočjo prostovoljnega dela in v prostem času. Ure, posvečene prostovoljstvu, lahko tudi letos v naši KORK štejemo v stotinah. 

Zapis končujem z eno novoletno željo zase  da bi bilo tudi v bodoče oseb s čutom za sočloveka vedno več, in eno za vas – da bi začutili, kako smo skupaj močnejši in varnejši. 

  

za KORK Notranje Gorice 

Mojca Pristavec Đogić

Oglejte si tudi