Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na Valentinovo smo reševali srca

Na povabilo KORK Podpeč je občinska ekipa prve pomoči na Valentinov večer pred polno dvorano doma krajanov v Podpeči udeležencem delavnice temeljnih postopkov oživljanja prikazala postopanje v primeru zastoja srca.

Na vsaki delavnici na začetku povemo osnove postopkov oživljanja, potem pa sledi praktično izvajanje, kjer udeleženci na za to posebej namenjenih lutkah poskusijo, kako oživljanje izgleda v praksi. Vedno najprej pokličemo pomoč na 112. Pri vpihih moramo sprostiti dihalne poti (pregled ustne votline in nagib glave nazaj), pri pritiskih na prsni koš pa je pomembna njihova globina (cca 5 cm). Z njimi moramo namreč doseči srce, ki leži pod rebri, zato je pritiske treba izvajati z močjo celega telesa ne zgolj rok.

Udeleženci so bili presenečeni nad enostavnostjo uporabe defibrilatorja, ki nas po vžigu v slovenskem jeziku vodi in spremlja skozi celoten postopek oživljanja. Veseli so bili, ko smo jim povedali, da je v občini na voljo vedno več javno dostopnih defibrilatorjev. Svetujemo vam, da se pozanimate, kje je lokacija vam najbližjega, saj je v primeru zastoja srca pomembna vsaka minuta. Vsako minuto po zastoju srca se namreč verjetnost preživetja obolele osebe zmanjša za približno 10 %.

Članice ekipe smo bile zelo vesele množičnega obiska. V čast nam je bilo tudi, da se je delavnice udeležilo veliko članov okoliških prostovoljnih gasilskih društev, saj si življenja brez njihove vsestranske pomoči ne znamo več predstavljati.

 

Mojca Pristavec Đogić

 

Oglejte si tudi