Mojaobčina.si
5188

Odlično, hodi 5 - dogodivščina se začne na Vrhniki!

Zavod Škrateljc ustvarja res nepričakovano izvirne doživljajske namenjene interaktivnemu družinskemu turizmu. In verjemite, da, ko vidiš otroka, ki navdušeno teče do naslednje interaktivne točke na poti, ko ga raziskovanje zgodovine in narave potegne v igrivo ustvarjanje, takrat rečeš, to je to!

Odlično, hodi 5-ič!

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu je najnovejša, že peta družinska dogodivščina zavoda Škrateljc; po gorsko-pastirskih prigodah na Poti pastirskih škratov na Krvavcu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini na Pot močvirskih škratov na Mali plac Bevke,  popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu in pravljični Šumberk v Domžalskem gozdu je peta avantura, aktivna v Vrhniški občini in najbolje promovirana, saj lahko knjižico za zbiranje žigov in risanje za simbolnih 5 EUR kupimo na kar štirih mestih, in sicer na Vrhniki v TIC Vrhnika in v Razstavišču Moja Ljubljanica, v Logatcu v kavarni in slaščičarni Kljukec, na Zaplani pa v gostišču Mesec. 

Ajdovski zid je najdaljši odsek rimskega zapornega sistema »claustra Alpium Iuliarum«. Ob 7 km dolgem kamnitem zidu je nekoč stalo kar 35 obrambnih stolpov – dva so v sklopu projekta Claustra+ tudi delno rekonstruirali. Po doživljajski poti za vso družino »Smaragdna dogodivščina« te bosta vodila mali Rimljan Julijan in pa zelo zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik. Seveda te čaka pomembna naloga: poiskati moraš latinske pregovore in zbrati žige za nagrado, ki jo po zapisanem geslu prejmeš v eni od štirih postojank s knjižicami! 

Prične se ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem pri odcepu za Zaplano, kjer je parkirišče in informativna tabla. Pot meri 4 km, saj se dogodivščina nadaljuje po isti poti nazaj, skupaj pa boš premagal 266 višinskih metrov.

 

Utrinki s poti v Bevkah, ki se začne v športnem parku v lokalu ob igriščih

Doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac poteka po gozdu brez pretiranih vzponov v dolžini 3,2 km. Čas hoje je nekje 2 uri, vendar nam se je zgodilo, da smo premalo podrobno sledili navodilom v knjižici in preveč le navdušenemu otroku, tako da smo si pot podaljšali za dva kilometra, a koga briga, uživali smo, sam sem se zavzeto pasel s fotoaparatam po neokrnjeni naravi, mahovih, lesnih gobah, otrok še bolj, da o obeh psih ne govorim! Začetek poti v vaškem lokalu je morda malo od rok, saj je treba potem nekaj pozornosti nad živalmi in otroci – pešačenje ob lokalni asfaltni cesti brez pločnika, dokler nad nami ne zaniha velik lesen parton, slavolok z oznako močvirske poti. Od tu dalje pa je res lepo in zanimivo raziskovati čudesa narave, otrok  se odlično znajde v vlogi raziskovalca, iskalca v les vklesanih oznak, run, s katerimi si potem na koncu ustvari geslo in prisluži nagrado. 

 

Rast obiskov v številkah

Direktorica javnega zavoda Polhograjska graščina Nina Slana mi prijazno pojasni, da se vsekakor pozna korona virus, saj se je močno zmanjšalo ali kar prekinilo skupinsko obiskovanje parka (tudi obeh muzejev, krajevnega in muzeja pošte in telekomunikacij) s strani šol in zavodov, ki so bili prej tu večkrat tedensko, zdaj morda enkrat mesečno. Število prodanih individualnih vstopnic za ceno 5 EUR pa se je po epidemiji močno povečalo in v avgustu so prodali kar 641 kosov, v prvih dvajsetih dneh septembra pa 419, torej trend obiskovanja ne pojenja kljub koncu šolskih počitnic! 

Pot močvirskih škratov na Mali plac je konec poletja presegla številko 4000 škratolovcev v prej kot treh letih od otvoritve, Smaragdna dogodivščina, izvedena v projektu Claustra +, pa je obiskovalcem ponujala ravno po zaslugi evropskega financiranja brezplačne beležke, teh je bilo 3000, in te dni bodo pošle. Seveda pa bo dogodivščina živela naprej, do konca leta prihaja nova slikanica, ki bo zgodbo rimskega zidu še dodatno začinila. Pot pastirskih škratov na Krvavcu vsako leto preseže 3000 prodanih beležk, pa čeprav obratuje le v brezsnežnem delu sezone. Polhov doživljajski park je tako najbolj obiskana dogodivščina! Tudi zato, ker je namenjena tudi najmanjšim otrokom, pa tudi poteza s kombinirano vstopnico z Muzejem pošte in telekomunikacij in krajevnim muzejem za le euro dodatka se je izkazala za odlično potezo.

Še ena posebnost te pravljično doživljajske transverzale: enkrat mesečno se lahko odpravite na voden pohod, na vsako od teh poti, to so čisto posebna doživetja, kjer interpretativni vodnik z zgodbo odkrije marsikaj, kar bi obiskovalcu sicer ostalo skrito. V Pravljičnem Šumberku se tako z jamarji spustiš v temačno brezno, kjer domuje škrat Domželc …

Za obisk poti z vodičem in za organizirane skupine se obrnite na Zavod Škrateljc, tel.  051 398 843 in e-mail: info@skrateljc.org ali spremljajte program na https://www.facebook.com/skrateljc.

 

Sebastjan Vehar

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 17 min
Primerno za: Vse
Cena: od 100€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi