Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
22°C
8°C
JUTRI
13°C
9°C

Prižig lučk v Polhovem Gradcu

Letos je vse drugače, niti prižig lučk se ni mogel izogniti bolezni in samoti. Prvič ni množičnega dogodka v grajskem parku kakor prejšnja leta, a vendarle ostaja svečanost, lepota in upanje luči in to celo bližje vam – prvič je film Prižig lučk 2020 dostavljen v vaš dom zapakiran v pravljične zračne posnetke, glasbo in županovo besedo preko spletnega filma na kanalu Youtube!

Polhograjska graščina s parkom je idealna kulisa novoletnih lučk. Mar veste, da ima temelje, stare skoraj 1000 let, saj je v 13. stoletju na tem mestu stal stolpast dvor. Skozi stoletja so se menjali številni lastniki in graščina je bila večkrat prezidana, še največji pečat v času in prostoru je pustil graščak Mark Anton Kunstel pl. Baumgarten – v 17. stoletju je  prizidal baročno grajsko kapelo z bogato štukaturo, uredil grajski park, na dvorišču prizidal razgledni stolp z uro ter pred glavni vhod graščine postavil Neptunov vodnjak, na katerem je v reliefu upodobljen grb gospodov Polhograjskih. Pravo življenje pa je v graščino pripeljal v letih med 1808 in 1858 grof Rihard Ursini Blagaj, ljubitelj botanike, mineralogije in umetnosti. V njegovem času je graščina postala središče naprednih razsvetljenskih idej, nad njo pa si je njegova izvoljenka postavila na razvalinah starega gradu osmerokotni paviljon (kalvarija), ki je bil dolga leta tudi krajevni muzej. Že vrsto let je Polhograjska graščina sedež Krajevnega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij, pa tudi izhodišče naravoslovne poti za vso družino Polhov doživljajski park ter tudi točka izposoje najsodobnejših električnih gorskih koles.
Odločitev uprave graščine, da naroči kratki film Prižig lučk 2020, je bila vsekakor dobro sprejeta alternativa, saj se tako lahko od 4. decembra dalje preko spleta v vsakem domu sliši voščilo župana. Franc Setnikar je pritisnil stikalo razsvetljave, zakopano v sneg pod grajsko lipo, in nam v svojem govoru zaželel tudi dodatne svetlobe v naših mislih in srcih. Direktorica Polhograjske graščine Nina Slana pa je povabila občane k obisku spletnega sejma kot alternativne predstavitve lokalnih ponudnikov, na spletu bo zaživel 15. decembra kot zdrava alternativa klasičnega Miklavževega sejma. Hkrati se je zahvalila učencem OŠ Polhov Gradec za lepo izdelane svetlobne lampijone, ki so jedro novoletne razsvetljave. A ta svetloba ne bo ostala le tu – v okviru projekta Enoart, ki poteka na kar štirih kontinentih in v 30 državah, bodo otroci iz 176 šol prižigali lučke skozi ves december in tako premagali ujetost in strah pred boleznijo, prižigali luči upanja. Njihova največja želja letos prav posebna pa je medsebojna bližina.

Vabljeni ste tudi vi, da spremljate delo in projekte občine Dobrova - Polhov Gradec  in Polhograjske graščine, da nas poiščete na kanalu Youtube in prisluhnete voščilu župana v kratkem filmu »Prižig lučk 2020« in pa izberete darila po ogledu filma »Decembrski sejem 2020«.

Sebastjan Vehar

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi