Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Poezija lesa pod Črnim Vrhom

Janez je vendarle že krepko v letih, ima urejen dom, službo, družino, ja, kaj za vraga se mu je pa treba sedaj "ven dajati"? Začutil je klic, strast, on je morda malo »čez les«, a vsekakor ga je les prevzel … Z njim se druži in ga izboljšuje, reciklira in ozaljša naravne mojstrovine do potankosti. Bolje bi bilo reči, da je lepotni kirurg za les, kot mizar.
Janez Jankovec je po izobrazbi in poklicu kovinar. Zakaj torej les? Pogled na gozd mu je odprla knjiga Skrivno življenje dreves avtorja Petra Wohllebena. Ukrivljena, grčava drevesa so v njegovih očeh dobila novo dimenzijo. Poškodbe v strukturi dajejo lesu poseben pridih in lepoto. V lesu je pravzaprav zabeležena življenjska zgodba drevesa in Janezov odnos do lesa teži k vse večjem spoštovanju. Gozd je družba in država v malem – drevesa mnogo lažje rastejo v skupnosti, saj tako lažje kljubujejo naravnim pojavom, kot so suše, vetrovi, škodljivci in skupaj v obliki gozda lahko preživijo in dočakajo visoko starost. Pri tem je srčno hvaležen svojemu očetu gozdarju, ki mu je predal veliko znanja o drevesih.

Pred desetletjem je investiral prvih nekaj tisočakov v nabavo dveh industrijskih strojev iz sredine prejšnjega stoletja, pred nekaj leti pa nabavil sodobne lesne stroje in zanje uredil lesno delavnico s sesalnim sistemom ter srpom in kladivom na steni. Iz lesa. Ja, umetnik je umetnik, nimaš kaj, on ni mizar, on je – lesni poet! Ker iz starega zavrženega lesa, ki bi ga večina vrgla v peč, naredi podstavek klubske mizice, ali pa kar pravo mizo. Kjer je razpoka, doda usnjen šiv, morda hranilnik? Posoda poljubne velikosti, jabolko? No, zmagovalna pa se mi zdi lesena kravata. Naravna in pregibna kombinacija lesa in usnja sede na vrat tako, da boste zagotovo opaženi!

Janez pa ne živi z naravo le pri delu, ampak iz nje tudi pridobiva elektriko. Mala hidroelektrarna stoji v manjšem objektu blizu hiše in deluje brez premora podnevi in ponoči. Bližnji potok je gonilna sila, povezava do te naravne sile pa so tri alkatenske plastične cevi premera 8 cm, dolžine 500 m. Speljane so podzemno in z njimi je dosežen potreben višinski padec, da ima voda dovolj energije, da poganja vodno turbino in 24 ur na dan proizvaja 3.000 W močan trifazni tok. Električna energija je namenjena grelcem v zalogovniku vode, ki greje sanitarno vodo, pa tudi pokrije večji del potreb v času zimskega ogrevanja. Za hišno elektriko bi potreboval dodatne pretvornike in stabilizatorje napetosti, za grelce niso potrebni. Preprosto in učinkovito, že leta! Bravo, ekologija v praksi!

Janez Jankovec je po poklicu kovinar, v prostem času pa ustvarja unikatne lesene izdelke v okviru osebnega dopolnilnega dela. Leta 2018 je pridobil certifikat rokodelca Obrtne zbornice SLO-ART št. 8957/04/18 in je pridružen član Škofjeloškega centra rokodelcev DUO. Vsi izdelki so premazani le z naravnim oljem proizvajalca Belinka – Food contact in so uporabni za prehrano. 

Praznujete abrahama, poroko, krst? Prilagojen darilni izdelek glede na želje ali poklic slavljenca naročite čim prej, saj Janez ustvarja z lesom le za vikende ali zvečer. Janez Jankovec, Črni Vrh 14, 1355 Polhov Gradec, 01 364 51 03 ali 041 670 045, www.poezijalesa.si

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi