Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Reševanje modrasa

Letošnja topla in sončna jesen, ki nas je razvajala pozno v oktober, nam bo po tem gotovo ostala v lepem spominu. Marsikdo se je ob kakšnem sončnem vikendu še enkrat odpravil do morja, na njivah in vrtovih je v miru dozorelo, kar je bilo posajeno, lepo vreme je vabilo v naravo po kostanj in gobe. Izjemno toplo vreme je vplivalo tudi na naravo. Drevje je dolgo obdržalo listje, nekatere veje so jeseni spet zazelenele in celo vzcvetele. Sosedova češnja je imela kar nekaj vej, odetih v cvetje. S koncem oktobra se je obdobje stanovitnega vremena končalo in iznad Sredozemlja smo bili deležni obilice padavin, ki so spet razmajale komaj utrjene nasipe, popravljene od avgustovskih poplav.
Topla in mirna jesen je nekoliko popravila vtis, ki ga bo leto pustilo za seboj. Strahovite poletne nevihte in nalivi so v nas vzbudili kolektivno tesnobo, da se s svetom, v katerem živimo, dogaja nekaj čudnega. Spreminjanje podnebja se hitro in neusmiljeno dokazuje kot podivjana resničnost. V podrtih vzorcih se zmedene in izgubljene ne počutimo le ljudje, še toliko bolj bitja narave, ki so od vremena, njegovih vzorcev, stabilnih letnih časov še toliko bolj odvisna. Znanstveniki opažajo, kako se podirajo ritmi vsakoletnega razvoja žuželk in s tem povezane uspešnosti gnezdenja ptic selivk. Kdo ve, kaj se dogaja z rastlinstvom, z gozdovi.
Morda je tudi nenavaden dogodek, ki se je zgodil na hladno, oblačno, deloma deževno nedeljo, 29. 10. 2023, del teh sprememb. Naš sosed Franc Košir, upokojen mesar, sicer pa navdušen hribolazec, poznan tja doli do Postojne, se je zaradi slabega vremena odrekel kakšni daljši turi in jo od praga peš mahnil na Koreno. Ker je bila pot gor grede precej blatna, se je odločil in jo ubral nazaj kar po glavni cesti. In malo nad križiščem, kjer se cepita cesti za Koreno in Samotorico, je možakar naletel na res nenavadno bitje. Sredi asfalta je med odpadlimi listi zagledal zvitega modrasa. Najprej je mislil, da je povožen, a ko ga je dregnil, je videl, da je živ in cel, le očitno podhlajen. Franc se ni obiral, ročno je potegnil iz žepa telefon in poklical mene, nato mojo ženo, nazadnje pa mamo, dokler ni dobil nekoga, ki je vest o najdbi prenesel do mene. S sinom sva urgentno skočila v avto in oddrvela gor. Ko sva prispela, je bil tam sredi ceste Franc, ki je varoval kačo, da je ne bi kdo povozil, saj je bila med listjem na mokrem asfaltu precej neopazna. Poleg je bil parkiran avto domačinke iz Korene, s hčerko sta z zanimanjem opazovali redko žival. Ko sva z Vorancem prispela, sem modrasa prijel (ker je bil ohlajen, se ni kaj prida upiral) in dal v posodo. Še enkrat sem preveril, ali je z njim vse v redu. Ker je izgledalo, da je, sva ga odnesla nekoliko višje v breg in ga spustila pred luknjo pod skalo, kjer smo lani, prav tako konec oktobra, na sprehodu slučajno opazili tri modrase, ki so uživali zadnje sončne žarke in bili tik pred tem, da zlezejo v prezimovališče.
Tudi ta živalca, ki je srečno preživela še zadnjo nevarnost: prečkanje ceste in srečanje z ljudmi, je mirno zlezla v podzemlje. Z Vorancem sva mu, mlademu samcu, lahko le zaželela srečo in mirne sanje …
Lahko, da je ta dogodek en delček spreminjajoče se podnebne realnosti. Težko reči, saj o teh (in drugih) živalih v resnici vemo tako zelo malo. Zagotovo pa je ta dogodek dokaz sprememb v odnosu do narave, kajti vidno se izboljšuje celo do najbolj prezrtih in preziranih bitij, kot je npr. modras. Naš sosed, ki se je potrudil in rešil življenje divjemu bitju, ki bi ga nemočnega povozil prvi avtomobil, je lep dokaz za to.

Primož Bizjan, Horjul

   

Oglejte si tudi