Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Osnovna šola Horjul je od sredine maja naprej tudi Ekošola

To je velik in pomemben korak v vzgoji in izobraževanju mladih in za prihodnost horjulske občine. Priključitev v mrežo šol in vrtcev, kjer dajo dodaten pomen skrbi za okolje je zaveza strategiji, ki krepi stik z naravo in skrb za okolje. Nekaj kar želimo vsi, saj živimo v čudovitem naravnem okolju kjer lahko tudi najmlajši aktivno sodelujejo pri skrbi za okolje.
Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja. Namenjen je spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. OŠ Horjul je umeščena v mirno in vzpodbudno podeželsko okolje, ki vzpodbuja k ohranjanju kvalitetnega učnega okolja. Zaposleni in učenci izvajajo dejavnosti, ki krepijo stik z naravo, budijo razmišljanje o razvoju strategij, ki bodo tako lokalno kot širše okolje ohranjale kljub neizbežnim spremembam, ki jih človek z načinom bivanja povzroča Zemlji. 

Priključitev Ekošoli pomeni vključitev v mrežo 717 slovenskih vrtcev, osnovnih ter srednjih šol in fakultet, ki s svojim delovanjem krepijo kompetence in znanje bodočih ter sedanjih rodov o trajnostnem razvoju.

Ravnatelj Aleksander Gube pojasnjuje: ''S korakom smo potrdili našo skupno odločitev, da bomo vzgajali in negovali naslednje vrednote:

ločeno zbiranje odpadkov in recikliranje, izkoriščanje naravnega okolja za proces učenja in razvijanja zdravja z načrtovanimi športnimi in sprostitvenimi aktivnostmi, varčna raba vode in električne energije,

ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti in izdelava načrta šolskih prevozov,razvijanje odnosa do hrane in ekološke osveščenosti.''

Z aktivnim delovanjem si šola pridobi mednarodno priznanje – zeleno zastavo. To je edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education) pa pojasnjuje vodja projekta Alenka Krušič.

 

Ravnatelj osnovne šole Horjul Aleksander gube je podal tudi nekaj dodatnih informacij kaj ta naziv pomeni zanj in za celotni kolektiv:

''Kar nekaj časa je v nas nastajala ideja, da bi naša šola pričela delovati na področju varovanja in zaščite našega okolja, nato pa smo s pripravami za pridružitev k projektu začeli v preteklem letu. Ko smo 11. maja podpisali ekolistino je bil to velik dan.  Ta bo s ponosom krasila našo šolo. V avgustu pa bomo prejeli še eko zastavo. Pobudnikov za vključitev v eko šolo je bilo več, zagotovo pa je gonilna sila ga. Krušič, ki je zagnano pristopila k uresničevanju zastavljene ideje in k sodelovanju vsak dan privablja vedno več zainteresiranih posameznikov. Vključitev v projekt je za šolo in kraj izjemnega pomena, saj nas ta odločitev zavezuje, da svoje delo na omenjenem področju opravljamo še naprej in se trudimo uresničevati te cilje.''

 

Peter Kavčič

Foto: Občinski arhiv

Oglejte si tudi