Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Intervju: Aleksander Gube, novi ravnatelj OŠ Horjul

Ob začetku šolskega leta smo se pogovarjali z novim ravnateljem osnovne šole Horjul, ki nam je zaupal nekaj o sebi, dosedanjem delu in viziji razvoja šole.

Se lahko na kratko predstavite, od kode prihajate, koliko časa ste že v šolstvu, kje ste delali prej in ali je to vaša prva funkcija ravnatelja?

Po izobrazbi sem profesor slovenščine in nemščine. V šolstvu sem nekaj več kot 10 let. Svojo učiteljsko pot sem začel kot učitelj nemščine na dveh osnovnih šolah na Ravnah na Koroškem, sicer pa sem bil večino let učitelj in vodja podružnične šole OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, zadnji dve leti pa učitelj OŠ Šmarje - Sap. Delo ravnatelja opravljam prvič.

Kako to, da ste se odločili poklicno pot nadaljevati v Horjulu?

Že kot vodja podružnične šole sem spoznal, da me to delo veseli, zato sem se prijavil na razpis za mesto ravnatelja in bil izbran.

 

Kje vidite prednosti in kje izzive delovanja v majhnem mestu oziroma okolju, kot je Horjul z okoliškimi vasmi in zaselki?

Tudi sam prihajam iz podobno velike in urejene občine, kot je Horjul. Šola mora biti pri tem središče dogajanja in odprta za sodelovanje z vsemi deležniki v kraju in širše, saj z njo kraj živi in se razvija naprej. Ljudje v takšnem okolju so pripravljeni pomagati in sodelovati.

 

Kakšna je vaša vizija o osnovni šoli v Horjulu?

Zagotovo si vsi želimo šolo, v kateri so najpomembnejši znanje, razvijanje močnih področij in vzgoja za življenje. Učečim ne smemo podati le splošnega znanja, ampak jih pripraviti na izzive, ki jih prinaša življenje. Spodbuditi jih je treba k sodelovalnemu delu, skupnemu reševanju težav in empatiji, saj to v današnji družbi izgublja veljavo. Tudi za zaposlene je treba narediti vse, da so pozitivno motivirani, radi prihajajo na delo in tako doprinašajo k razvoju otrok. K dobremu sodelovanju s šolo in vrtcem pa je treba pritegniti tudi starše in lokalno skupnost, ki izdatno pripomorejo k soustvarjanju življenja omenjenih ustanov.

 

Po čem se vam zdi naša šola posebna, v čem se razlikuje od drugih šol, ki jih poznate?

Šole, kjer sem poučeval do zdaj, so bile večje. Prednost horjulske šole je ravno to, da je manjša in smo lahko pri svojem delu bolj fleksibilni, hkrati pa je umeščena v mirno okolje z bližino narave.

 

Kako doživljate sodelovanje z občinsko upravo in županom?

Prva srečanja z g. županom in občinsko upravo so bila predvsem spoznavna in so potekala v prijetnem vzdušju. Dobrega sodelovanja si želim tudi v prihodnje.

 

Kaj počnete v prostem času, kaj vas napolnjuje z energijo, razveseljuje?

Rad berem knjige in različne revije. Zanimajo me tudi tehnika, računalništvo, delo v naravi in mnogo drugega, saj sem zelo vedoželjen. Vsako področje doprinese svoj delček k prijetnemu počutju in me navda z energijo.


Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi