Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Občina odprla vrata

Mladi so naša prihodnost, zato se je občina Horjul pridružila akciji Skupnosti občin Slovenije (SOS) in organizirala dan odprtih vrat. Vrata horjulske občine so se na široko odprla v sredo, 20. marca. Vodstvo Občine Horjul se je odločilo, da tokrat s tematskim naslovom Občina za mlade, mladi za občino predstavi dela in naloge občine mlajšim občanom.
V dopoldanskem času je tako občino, poleg odraslih občanov, obiskalo več kot 100 horjulskih osnovnošolcev v spremstvu učiteljev. Sprejela sta jih direktorica občinske uprave Mojca Kucler Dolinar in župan Janko Prebil, ki sta jim predstavila trenutne projekte in delovanje Občine Horjul ter zaposlene v občinski upravi. Po predstavitvi so predstavniki šolskega parlamenta in šolske skupnosti med pogovorom pripravili Predlog za vizijo prihodnosti Občine Horjul skozi oči mladih. Njihove sklepe so "mladi občinski svetniki" na čelu z "mladim občinskim županom" predstavili županu, urbanistu, direktorici in ostalim zaposlenim ob 15. uri na "mladi občinski seji" v sejni sobi Občine Horjul. Nato so župan in ostali odgovarjali na številna vprašanja "mladega župana" in "mladih svetnikov". Seja se je zaključila s predajo zapisnika županu Občine Horjul, ki ni skrival navdušenja nad zagnanostjo in idejami mladih: "Mlade je treba podpirati pri njihovem razmišljanju in jih poslušati, saj imajo mnogokrat zelo drugačen pogled na stvari okoli sebe, ker svet drugače dojemajo kot mi odrasli. Seveda jim manjkajo izkušnje, ki jih bodo skozi življenje zagotovo pridobili, če se bodo le želeli poglobiti v stvari, ki jih zanimajo. Veseli me, da jih stvari glede vodenja občine in odločanja zanimajo. Le tako bodo tudi razumeli, kako poteka delovanje občine in njenih organov, zakaj in čemu je namenjena določena služba in nenazadnje, kaj pravzaprav pomeni demokracija in demokratično vodenje. S sodelavci in direktorico občinske uprave smo si z veseljem vzeli čas in predstavili naše delo."

Mladi so ponudili nekaj konkretnih predlogov, med katerimi so tudi ureditev kavarne in slaščičarne na občinskem trgu, organiziranje tržnice z lokalno pridelano hrano, kino pod zvezdami v poletnih večerih in celo organiziranje kulturnega festivala, ki bi se imenoval po Kristini Brenkovi. Konkretni so bili tudi na področju športa, saj so predlagali ureditev fitnesa na prostem, kolesarskih stez, skejt parka, bazena, ki bi ga lahko uporabljali celo leto, in smučišča v Mrzli dolini. Zaželeli so si tudi travnato nogometno igrišče s tribunami, zip-line in možnost kampiranja ter postajališče za avtodome, s čimer bi povečali zanimanje za turizem v občini. Zanimivo, dotaknili so se tudi varstva narave, še več ozaveščanja, nadaljnjega urejanja infrastrukture s pločniki in ležečimi policaji, kjer so bolj zgoščena naselja, predvsem pa napeljave optičnega omrežja po celotni občini. Predlagali so tudi več popoldanskih aktivnosti v športni dvorani in več učenja na prostem. Dotaknili so se tudi gospodarstva, predvsem si želijo spodbude za nastajanje novih delovnih mest in pospeševanje ekološkega kmetijstva ter nadaljnji razvoj obrti. Ob tako zanimivih predlogih in takšnem razmišljanju je nekaj jasno ... da se za prihodnost v občini Horjul res ni treba bati. Njihovi predlogi so na ogled v avli občinske stavbe. Kdo ve, morda pa bodo prav iz teh mladih nekoč zrasli občinski svetniki in svetnice, sodelavci v upravi ali pa celo župan ali županja. Na mladih svet stoji, pravijo.


Peter Kavčič, foto: Arhiv občine Horjul, Peter Kavčič

Oglejte si tudi