Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Polhograjska graščina v poklon zeleni Irski

Nenavadna zelena svetloba je v soboto 20. marca zvečer oblila pročelje celotne polhograjske graščine. Tako stolp kot stavba sta privabila kar nekaj radovednežev… Razlog je Irska!
Republika Irska je otoška država v Britanskem otočju na skrajnem zahodu Evrope, ki pokriva približno pet šestin otoka Irske ob severozahodni obali Evrope, preostala šestina irskega otoka nosi ime Severna Irska in je del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Notranjost države sestavljajo širne planjave, porasle pretežno z bujnimi travniki in pašniki, zaradi česar je otok dobil ime »zeleni otok«. Gozdovi pokrivajo le desetino površine Irske, kar je takoj za Islandijo najmanj v Evropi. Leta 2016 je Irska imela 4,75 milijona prebivalcev, torej za dve Sloveniji, po površini 70.273 km²  pa je skoraj štirikrat večja od Slovenije, ki se razteza na 20.271 km².

Podnebje je na Irskem izrazito oceansko - Atlantski ocean na zahodu s stalnim in močnim vetrom in topel Zalivski tok vplivata na toplejše podnebje kot pri nas pozimi, a hkrati hladnejše kot pri nas poleti.

Državni praznik Irci slavijo 17. marca, na dan svetega Patrika (v izvirniku Lá Fhéile Pádraig) in ob tem se prebivalci Republike Irske in tudi Severne Irske, ki pripada Združenemu kraljestvu, poklonijo svojemu glavnemu svetniku. Zelena barva in triperesna detelja kot simbola Irske in svetega Patrika na ta dan zaznamujeta slavja, festivale in parade in to ne le doma – na ta dan irska veleposlaništva s pobudo Global Greening že 12. leto povabijo države, da se jim pridružijo v praznovanju. V dneh okrog 17. marca tako številna mesta z zeleno barvo osvetlijo svoje najbolj prepoznavne znamenitosti: Eifflov stolp v Parizu, piramide v Gizi, opero v Sydneyju, hotel Burj Al Arab v Dubaju so le nekatere izmed njih. V letu 2020 se je slavju irske z zelenimi osvetlitvami pridružilo kar 430 znamenitosti iz 59 držav – tudi  Slovenija, ki je že leta 2014 zeleno obarvala Ljubljanski grad in Tromostovje.

Letos so se pobudi Global Greening z zeleno osvetlitvijo pridružile naslednje slovenske znamenitosti: Mesarski most v Ljubljani, Blejski grad, Kulturni center in občinska stavba v Rogaški Slatini, Trg pod gradom v Škofji Loki in Polhograjska graščina v Polhovem Gradcu!

Gre torej za vzajemno promoviranje turizma in za novo prepoznavnost Polhovega Gradca kot atraktivne turistične destinacije. Zanimivo je, da je v času epidemije polhov doživljajski park še bolj obiskan kot sicer, le tako naprej!

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi