Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Soglasno dvignili roke za proračun

Dobrova, 21. december – Na zadnji občinski seji v letu 2016 je vseh šestnajst občinskih svetnikov podprlo proračun občine za prihodnji dve leti. Za leto 2017 prihodki znašajo dobrih 7,4 milijona evrov, odhodki pa le nekaj tisoč evrov manj, za leto 2018 pa so prihodki predvideni v višini 6,7 milijonov evrov ter odhodki nekaj več kot 8,2 milijonov.

Župan Franc Setnikar je povedal, da so od prvega do drugega branja prejeli le nekaj pobud in amandma, ki pa so jih skupaj s strokovnimi sodelavci preučili in upoštevali. Za leto 2017 se načrtujejo prihodki v višini 7.420.377 evrov, odhodki pa v višini 7.363.404 evrov, za leto 2018 se predvideva prihodke v višini 6.744.189 evrov ter odhodke v višini 8.216.925 evrov. Proračun za leto 2017, kjer med glavnimi investicijskimi projekti izstopajo gradnja centra na Dobrovi, gradnja poslovilne vežice v Šentjoštu in Črnem Vrhu, obnova grajskega kompleksa, izgradnja čistilne naprave in kanalizacije za Dvor, Dolenjo vas, Srednjo vas in Babno Goro, izgradnja pločnika Podreber – Srednja vas, izgradnja II. faze kanalizacije v Brezju, dograditev RECERO, različni projekti v sklopu cestne infrastrukture in drugo, predvideva manjši proračunski presežek. Proračun za 2018, kjer pa se poleg nadaljevanja financiranja in izgradnje projektov iz preteklega proračunskega leta, nekaj več sredstev namenja tudi izobraževalnim institucijam, pa predvideva večji primanjkljaj, ki pa bo nastal zgolj v primeru izvedbe projekta Center na Dobrovi, s katerim bi se občina morala tudi zadolžiti.

V razpravi so se vprašanja svetnikov nanašala predvsem na postavke z večjimi finančnimi vlaganji, zanimala so jih tudi sredstva in način podeljevanja le-teh na postavki socialnega varstva, kulture in športa ter način zadolževanja, v primeru izpeljave projekta na Dobrovi. Podano je bilo tudi svetniško mnenje, da občina s proračunom ne sledi strategiji, v katerem bi morali biti navedeni tudi cilji in vizija razvoja občine. Župan je pri tem poudaril, da je proračun razvojno naravnan za celotno občino in v korist občanov, poleg tega pa uravnotežen, saj zagotavlja izpolnjevanje vseh zakonskih obvez, hkrati pa je usmerjen v porabo sredstev, ki so nujno potrebna za uresničevanje zastavljenih ciljev. Ob tem je dodal, da je občinska uprava, ki spada med manjše glede na število prebivalcev, učinkovita, saj so birokratske zahteve iz dneva v dan zahtevnejše in v nekaterih primerih tudi nepotrebne. Med drugim je dejal še, da je potreb in želja več, kot jih je mogoče uresničiti, sredstev pa vedno manj.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi