Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Zdravje na vsakem koraku: novice

Zadnji sklop delavnic Zdravje na vsakem koraku, ki jih za svoje občane organizira Občina Dobrova - Polhov Gradec, v sezoni 2017/18 je postregel z mnogimi uporabnimi nasveti in napotki, na eni pa so udeleženci spoznavali veščino izdelovanja trajnega cvetja.
Na osmi delavnici 18. januarja v plesni dvorani športne dvorane Dobrova so udeleženci pod mentorstvom Anice Tomšič izdelovali raznobarvne astre iz krep papirja. Mojstrica te obrti je delila svoje dolgoletne izkušnje in nasvete, ki bodo udeležencem prišli prav tudi, ko bodo k delu pristopili sami in želeli nadgrajevati pridobljeno znanje ter si s trajnim cvetjem polepšati dom oziroma ga pokloniti komu v dar.

Naslov Proces pomnjenja – možganski fitnes je imela deveta delavnica Zdravje na vsakem koraku 25. januarja v avli OŠ Polhov Gradec. Mednarodna certificirana trenerka spomina Jasmina Lamberger je s teoretičnimi dejstvi in praktičnimi vajami zbrane naučila, kaj lahko sami naredijo na področju spomina. Spomin je osebna karakteristika človeka, pri tem pa so pomembni procesi zaznavanja, pozornosti, zapisovanja, prepoznavanja in priklica informacij, je dejala. Povedala je, da je za spomin treba skrbeti vseskozi, saj ta ni le tisto, kar je bilo, pač pa je vpet v včeraj, danes in jutri. Pri tem je pomemben tudi človekov odnos do spomina, saj si stvari moramo želeti zapomniti, poleg tega pa je pomembno, da stvari okoli sebe zaznavamo s čim več čutili, daljše stvari delimo na različne sklope, jih povezujemo s stalnimi zadevami in jih povezujemo v zgodbe, saj si bomo le tako stvari lažje in dolgoročneje zapomnili. Podelila je nekaj namigov za lažji prenos informacij iz kratkotrajnega v dolgoročni spomin. Ob koncu delavnice pa je s prisotnimi opravila nekaj vaj za možganski fitnes.

Deseta delavnica je potekala v soorganizatorstvu Osnovne šole Dobrova 1. februarja v avli osnovne šole. Navzoči so prisluhnili predavatelju Janiju Prgiču, ki je govoril o tanki črti odgovornosti na zabaven način, v katerega je aktivno vključil udeležence, spregovoril o resnih temah iz našega vsakdana in poskrbel, da se je vsak prepoznal v različnih vlogah. Nastavil je ogledalo in razgalil nezavedne vedenjske vzorce, s katerimi se odmikamo od osebne odgovornosti – prelagamo odgovornost, pri tem pa s prstom kažemo na druge oz. obtožujemo in iščemo krivca v drugih, sebe pa opravičujemo. Iz tega razloga nemalokrat dejanje tudi zanikamo, v ta namen uporabimo laž, si zatiskamo oči pred resnico, na koncu pa se vdamo, saj ni več ne poguma ne motivacije. Zato je v odnosih in vzgoji pomembna komunikacija, pomembno je, da ne čakamo in ne pademo pod črto ali pod njo dolgo vztrajamo. Opomnil je, da nas pri vsem tem početju otroci opazujejo in se od nas učijo. Predavatelj je poudaril, da se je treba problemov lotevati aktivno, se dvigniti iz vloge žrtve ter prevzeti odgovornost za rezultate in kakovost svojega dela, osebnega razvoja ter zadovoljstva.

O varni in pravilni uporabi zdravil pa je zbrane na zadnji delavnici 6. februarja poučila Jana Žvokelj, mag. spec. klinične farmacije. Dejstvo je, da si danes življenja brez zdravil ne moremo predstavljati, saj nas naravni življenjski cikel in vloge pripeljejo do tega, da prej ali slej postanemo njihov uporabnik. Strokovnjakinja je v uvodu predstavila različne farmacevtske oblike zdravil, njihovo pravilno uporabo, shranjevanje in pravilno odstranjevanje pretečenih in neuporabljenih zdravil. Posebej je opozorila na pravilno uporabo zdravil, ki delujejo le, če se navodil uporabe držimo, v nasprotnem primeru pa nimajo pravega učinka ali si ti nezaželeni. Opomnila je tudi na vse pogostejšo kupovanje zdravil preko spleta ali s prodajo na domu, ki vselej ni kontrolirana in zato resničnih učinkov ni mogoče zagotoviti. Dotaknila se je tudi nekaterih naravnih možnosti zdravljenja – homeopatije in drugih – ki so poleg uporabe tradicionalnih zdravil pogosto zelo uspešni ter vitaminskih in mineralnih dodatkov za dvig imunskega sistema, ki mora biti vselej ciljno. Poučno delavnico je zaključila z mislijo, da se moramo imeti radi, pa naj si bo z zdravili ali brez njih.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi