Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
6°C
-3°C
JUTRI
1°C
-1°C
Deli
3492

Letos so se poklonili Rožmanu

Šentjošt, 30. junij – Na zadnjo junijsko nedeljo je pred Kapelo mučencev v središču vasi potekala spominska sveta maša, takoj za tem pa še slovesnost v spomin domačinom, ki so bili žrtve vojnega in povojnega nasilja. Mašo je daroval urednik Družine Franci Petrič, slavnostna govornica je bila Helena Jaklitsch, rdeča nit slovesnosti pa je bila 70. obletnica birmovanja škofa Gregorija Rožmana v Šentjoštu.

Šentjošt se je v slovensko zgodovino zapisal kot kraj, kjer je bila ustanovljena prva vaška straža, med vojno in po njej pa je tudi zato utrpel velik krvni davek, ki ga je zahtevala rdeča revolucija. V spomin na ta dogodek pred Kapelo mučencev, ki so jo sredi devetdesetih let zgradili prav z namenom počastitve teh žrtev, vsako leto potekata sveta maša in spominska slovesnost. Letos je mašo daroval urednik Družine Franci Petrič; v luči polpretekle zgodovine je med drugim dejal, da mora biti Slovenija domovina vseh, brez razlike: "Ne smemo si dopustiti, da bi si jo kdo lastil."
Osrednja spominska slovesnost je bila letos posvečena škofu Rožmanu, ki se je leta 1943 mudil tudi v Šentjoštu, kjer je birmoval 131 fantov in deklet. Navzoči so lahko slišali nekaj spominov na ta obisk, ki se je zgodil po tistem, ko so Šentjošt napadli partizani oziroma so pod nasiljem rdeče zvezde že padli nekateri domačini. Rožman je v Šentjoštu zagotovo čutil veliko odločnost, da naše domovine ne damo, je v svojem govoru dejala Helena Jaklitsch. Po njenem mnenju je šlo za obojestransko potrditev: Šentjošt mu je dal moč, da se je še naprej upiral revoluciji, domačine pa utrdil v veri. Na slovesnosti, ki jo je med drugim zaznamovala uniformirana domobranska skupina s polaganjem venca, so podelili tudi Ehrlichova priznanja, ki so jih prejeli Stane Snoj, Marko Kremžar, Vinko Žakelj in "neopazni" sodelavci Nove Slovenske zaveze.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Andrej Hvalica 01. 07. 2013

Paradiranje v nacističnih uniformah ali uniformah njihovih podanikov in kolaboracionistov je, vsaj neokusno, mislim pa, da z zakonom (KZ-1-UPB2, 297. člen) celo prepovedano. Po mojem skromnem mnenju gre tule za kaznivo dejanje in bi moralo nastopiti državno tožilstvo. So na veselico povabili tudi SS, wehrmacht, fašiste, prekrižane puščice, železno gardo, ustaše, falango? Prepričan sem bil, da Slovenija nima več okupiranih ozemelj, pa sem se očitno motil.

Damjan Debevec 02. 07. 2013

Narobe misliš. Morda boš bolje videl, če si izpred oči umakneš rdečo zvezdo. :P

Damjan Debevec 02. 07. 2013

Pa da ne bi vse skupaj postalo preveč resno, morda veste, v čem se razlikujeti ta slika: http://www.mojaobcina.si/img/1/H_MAX_1024x768/zaveza_02.jpg in ta slika: http://www.dolenjskilist.si/media/objave/slike/v/novice/2012/09/1/img_8858_000.jpg ??... V kilogramih!! :D

Andrej Hvalica 02. 07. 2013

Damjan, tudi če se potrudim in jo umaknem, se mi izpred oči nikakor ne umakne grdi stric, ki je sredi Maribora tulil, da naj nekdo naredi to deželo nemško. Sploh pa se ne morejo umakniti strici, ki so (vsaj občasno) govorili slovensko, pa so ga ubogali in se z njim trudili, da bi tako res postalo. In zdaj jih nekdo poveličuje... No, na srečo jim ni uspelo in se tudi danes se kažejo le po Šentjoštu. V osvobojene kraje si na srečo ne upajo, kakor se dovolj inteligenten Nemec ne sprehaja z SS uniformo po Nemčiji... Mimogrede, povsod, tudi pri nas, je to, zaradi grozljive zgodovine, celo prepovedano. Četudi ti misliš, da jaz narobe mislim.

Damjan Debevec 02. 07. 2013

Domnevam, da si bil tule cel dan zaposlen z vlaganjem kazenskih ovadb: http://www.ziri.si/turizem/informacije/2013041811454392/

Tonček Partizan 02. 07. 2013

Damjan Debevec upam, da bo enkrat spet prišel čas, ko se boš ti priklanjal rdeči zvezdi to, da si svoboden in je tvoj foter naredil hišo, seveda , če mu je bilo do dela se imaš zahvaliti prav njej! Sedm pa prepričan, da si ti takrat še v jajcih fotra bežal pred partizani!!! Brez razloga že ne, je že streljal na njih! Za domovino, s TITO-m naprej!!! Tonček partizan!

Milan Kavčič 02. 07. 2013

Tole je pa res milorečeno neokusno,kako si nekateri tolmačijo vlogo belogardistov v vojni.Borili so se na nemški,torej okupatorjevi strani,ne pa za svobodo domovine.Zavezniki ne bi nikoli podprli partizanov,če bi imeli alternativo.Edino komunisti so imeli"jajca"in se uprli okupatorju, ne pa bela garda,ki je še celo uradno podpisala sodelovanje z njimi." Škof Rožman na stadionu v Ljubljani" Da so branili svoje domove pred partizani??? Zločini so se dogajali na obeh straneh,tako da ta trditev ne drži. Boriti se v imenu boga,to pa vemo iz zgodovine kaj pomeni. Predstavljajte si Evropo in nas v primeru njihove zmage. Tele fotografije in posnetek iz Šentjošta je prav šokanten. Cerkev naj se ukvarja z vero,ne pa z politiko in hujskanjem ljudi.

Andrej Hvalica 02. 07. 2013

Ah Damjan, saj nisem pričakoval, da boš razumel.

Urednistvo Občina 02. 07. 2013

Spoštovani uporabniki, komentiranje je sicer dobrodošlo in zaželeno. Strinjanje ali nestrinjanje pa se da izraziti tudi brez žaljivih besed. Pri diskusiji pa se držite smernic zapisanih v splošnih pogojih. Izogibajte se uporabi žaljivk, nekateri komentarji so bili odstranjeni iz objave zaradi večih negativnih ocen in kršenja splošnih pogojev.

Damjan Debevec 02. 07. 2013

Eh ta Slovenija, daleč smo še mi od demokracije in svobode govora...

S D 02. 07. 2013

Pozdravljeni V Šentjoštu je potekala slovesnost ob podelitvi zakramenta svete birme tamkajšnjim faranom, obletnici prve vaške straže in obletnici župnije. Za moje pojme je bila slovesnost lepo izpeljana, brez nepotrebnih govorov politikov, kar je danes precej redko. Besedo so imeli izseljenci, njihovi otroci, sinovi in vnuki ljudi, ki so se v drugi svetovni vojni po svoji vesti borili za svoj prav. Mislim, da je nepotrebno debatirati kaj je prav in kaj ne, sploh pa ne na način, kot so ga prikazali nekateri. Vložek ponazoritvene skupine slovenskega domobranstva pa je bil del kulturnega programa. Skupina je h kapeli položila žalni venec, v spomin več kot 150 žrtvam partizanskega nasilja. Kot obiskovalec slovesnosti bi rad povdaril, da je bila skupina edino in samo častna in spoštljiva do vseh, brez namena širjenja nestrpnosti ali kaj podobnega in nikakor ne to, za kar jo nekateri opisujejo v svojih komentarjih. Iskrena (nepolitična) čustva, ki jih je skupina s svojim dejanjem pričarala na lica tistih, ki so grozote vojne doživeli na lastni koži, pa odtehtajo vse nesramne in žaljive komentarje na internetu. To pa je tudi prvotni namen... Jaz sem bil tam... In ne, nisem eden izmed ljudi v uniformi... Sem pa človek, ki ga s svojimi komentarji žalite, čeprav nisem nič od tega za kar nas hočete prikazati. Če gre komu v nos poklon žrtvam, potem pa res ne vem kje smo in kam gremo. Morda pa res nismo zmožni preseči delitve in končno dopustiti mrtvim umreti in živim živeti. Kar pa se tiče zgodovinskega orisa vasi in fare Šentjošt pa se mi dozdeva, da tisti, ki so napisali najbolj žaljive komentarje sploh ne poznajo zgodovine. Vaška straža Šentjošt, ustanovljena 1942, je bila obrambna enota, z namenom branjenja vasi in nikoli napadalna enota kot jo želijo prikazati. Postojanka SD Šentjošt in s tem vas pa je bila celotno vojno obranjena pred strahotami. In zato je sodelovanje ponazoritvene skupine SD upravičena in tako s

S D 02. 07. 2013

*sprejeta s strani tistih, ki še danes živijo v Šentjoštu.

Andrej Hvalica 03. 07. 2013

Dragi S D, s svojim mnenjem nisem hotel in upam, da tudi nisem nikogar užalil. Je pa res, da boš v mojih trditvah težko našel neresnico. Kot si verjetno videl, sem tudi sam popolnoma apolitičen, saj me politika v resnici popolnoma nič ne zanima. Itak gre samo za boj za oblast in nadvlado ter pohlep. Pri popolnoma vseh - tistih, ki se izdajajo za črne, rdeče, bele, modrorumene, zelene, oranžne... brez resnih razlik. V tvojem, na prvo oko sicer lepem prispevku, pa je vseeno kar nekaj "nenavadnosti". Že slavnostna govornica s slovenskim priimkom, ki pa ga zapisuje precej ponemčeno, "kulturni program", v katerem nosijo enako zastavo kot na prisegi Hitlerju in so "igralci" mimogrede še oboroženi... Kar se tiče poklona VSEM žrtvam se pa strinjava. Ampak tega se ne počne oborožen in v uniformah, ki so sodelovale z okupatorjem, ki je hotel napraviti to deželo nemško. Tole, dragi S D, nima opravičila. Zakaj tega ne naredite kot vsi normalni, v miru, brez grozljive simbolike, ki se je še danes boji ves svet. In v tem primeru pridem, obljubim, tudi jaz. In če Šetjoščani to počnete tako zelo dobronamerno in če mi ostali res ne poznamo zgodovine tega kraja, in če ste res tako nepolitični in spravni, zakaj potem niste položili tudi žalnega venca v spomin več kot 150 žrtvam domobranskega, fašističnega in nacističnega nasilja? Jih pri vas ni? Ne gre torej za delitve, ampak poenotenje, spravo, prijateljstvo, nepolitičnost v pravem pomenu besede. Vaš dogodek pa k temu res ne more pomagati. Rožljanje z orožje, uniforme z ljubljanskega stadiona, zastava... Uf, res spravno. Če te citiram "Morda pa res nismo zmožni preseči delitve in končno dopustiti mrtvim umreti in živim živeti. " Pa še ena malenkost. Kdor ima res dobre namene in ničesar ne skriva, se podpiše. Sam to rad naredim z imenom in priimkom, zavednim, slovenskim, ponosnim. Lep večer vsem. Tistim, ki so na prireditvi bili in tistim, ki nismo bili, pa morda k

Andrej Hvalica 03. 07. 2013

*kdaj pridemo.

S D 04. 07. 2013

Ste morda pomislili, da je bila njena družina primorana spremeniti in zakriti svojo identiteto, ker so jo preganjali razni "državotvorni" organi. Ste pomislili, da je morala družina zapustiti Domovino ? Jaz si tega ne znam predstavljati... Kaj so ponazoritve vam je verjetno jasno ... ? Zatorej je vsakeršno koli debatiranje o orožju, uniformah itd. brez smisla. Če pa vas skrbi legalnost in uradna ureditev glede tega, pa tudi ni skrbi, je skupina poskrbela za to, z vsemi uradnimi dokumenti, ki so za to potrebni. Gre pa za, sicer originalno, a onesposobljeno orožje (DEKO ali salut standard )... Dobro, torej predlagate, da je naslednje leto pripreditev po vzoru Dražgoš, Menine, Javorovice, Pohorja in vseh ostalih pripreditev, kjer ima besedo Zveza NOB - z še več uniformiranimi ljudmi, z še več orožja, z več političnih govorov in z več sovraštva in hujskanja. Dogovorjeno. (da ne bo pomote, gre za sarkazem). Grozljiva simbolika ? Kranjski orel, slovenska trobojka, zvezdice celjskih grofov, slovenske zastave... Res grozno ja. Verjetno precej bolj grozno kot srpi in kladiva, rdeče zvezde, boljševistične zastave na že prej omenjenih prireditvah, kajne ? Na tej svečanosti sem se počitil, da sem v Sloveniji, za kar pa, na veliko žalost, ne morem reči za ti. "partizanske" svečanosti in prireditve. Tam smo spet v Jugoslaviji, v Jugoslaviji, od katere smo pobegnili, pred katero smo se branili in pred katero smo se Obranili 1991. Vsi slovenski partizani, s katerimi sem govoril, pa verjemite, bilo jih je veliko, se sramujejo tega, da njihove prireditve jemljejo, za politično manifestacijo, kvazi rdeče, neoliberalne struje, ki ponovno (!) izrabljajo narod, ki trpi, za dosego svojih bolnih političnih želja in obogatitev na plečih malih ljudi. Znana zgodba, ni kaj ... Če vas resnično zanima zgodovina Šentjošta, lahko o njej izveste vse iz ust tistih, ki so to zgodovino ustvarjali in živeli. V Šentjoštu. Ker pa se mi zdi, da

S D 04. 07. 2013

*Ker se mi pa zdi, da samo iščete internetni spopad, se od le tega odaljujem. Hvala lepa za kulturno komunikacijo, ki je danes na internetu precej redka.

Andrej Hvalica 04. 07. 2013

No, no, dragi S ali D (še vedno ne vem s kom govorim), Moja družina izvora od tam, kjer so enake ali večje svinjarije počeli Italijani. Pa vseeno še vedno nosim isti priimek zahvaljujoč ponosnim, trdnim in zavednim starim staršem in staršem. Slab izgovor. Zdaj se je pa pokazala tvoja apolitičnost. Tebi očitno ni vseeno kdo je in kakšne barve, kljub "apolitičnosti". Po tvoje eni lahko, eni pa ne bi smeli. Če rožljajo z orožjem in hujskajo, gredo meni na živce vsi in vseh barv. A je vseeno velika razlika, ki se je striktno izogibaš. Eni so tvojo in mojo državo pred nacističnimi zavojevalci obranili, eni pa so z okupatorjem podpisali pakt in se borili proti svojim. In v tem primeru je vseeno ali je bil komunist ali karkoli drugega. Le malokdo je namreč zares bil. Za pripadnike belogardistov pa je bilo vseeno. Po političnem prepričanju niso spraševali. In na prisegi tudi niso rekli, da se bodo borili le proti komunistom. Zmeda, ki redno veje iz govorov z "desne" (ojoj, v Sloveniji je vse pomešano) politične opcije, je pa precejšnja. Rdeča zvezda, srp in kladivo in druge oznake, le niso bile samo jugoslovanske in zavojevalske. 50 let so bile tudi slovenske, naše, srčne, radi smo jih imeli. Vsaj večina. Ne glede na politično pripadnost in svetovni nazor. Res je greh, da jih je psihopat Slobodan obrnil proti nam za nekaj dni, vendar nam je na srečo, s pomočjo večine pametnih, med katerimi je bil zagotovo tudi danes tako opljuvani Janez, uspelo to težavo relativno hitro rešiti. Kaj so počeli pa "levi" in "desni" (od Janeza, ki je že obsojen, pa do tistih, za katere srčno upam, da še bodo) po osamosvojitvi je pa svinjarija prvega razreda. Da, tudi tvoji "desni". Leta in leta na oblasti le kradli in nas hujskali drugega proti drugem. Lep pozdrav v Šentjošt, prelep raj, in verjamem tudi, da s prijaznimi ljudmi. Ki bi jih pa lahko nehali uporabljati za doseganje svojih političnih ciljev. Razumem, da sva za tule končala

Andrej Hvalica 04. 07. 2013

če boš pa za spravni kozarček, pa le sporoči.

Ivan Biščak 05. 07. 2013

Spoštovani, glede na to, da omenjate nasilje v imenu rdeče zvezde, bi Vas rad opozoril, da so slovenski dombranci delovali v imenu kljukastega križa, saj je bil njihov poveljnik SS-Gruppenfuerer Erwin Roesener, ki je bil za odlično vodenje slovenskega domobranstva in za druge zasluge na področju Slovenije s strani Adolfa Hitlerja nagrajen z napredovanjem v SS-Obergruppenfuererja. Vsaka domobranska enota je imela SS-častnika, ki je bil dejanski poveljnik enote. Ste s komemoracijo počastili tudi te voditelje slovenskega domobranstva? Major Kerner je bil samo poveljnik pomožnega štaba. Zločini partizanske strani nikoli ne morejo opravičiti izdajstva lastnega naroda, tudi v imenu "samozaščite" ne. Lahko bi organizirali odpor proti okupatorjem, tako kot je v Franciji in Italiji obstajalo več odporniških gibanj in večina katoliških, pa tudi drugih, Slovencev bi stopila na njihovo stran in komunistični odpor bi bil marginaliziran. Poleg tega so bili slovenski domobranci ustanovljeni kot pomožne policijske enote in sploh ne bi smeli sodelovati v vojnih operacijah. Prav je, da žalujete za mrtvimi kot ljudmi in žrtvami, ne pa kot domobranci. Predlagam, da prebrete monografijo dr. Borisa Mlakarja Slovensko domobranstvo, edino objektivno knjigo s tega področja, saj ne navija za nobeno stran.

Damjan Debevec 08. 07. 2013

Si morda kje na proslavi videl kljukasti križ?

Ivan Biščak 09. 07. 2013

Nisem, zdaj se mu izogibajo, včasih pa ni bilo tako....mene ne moti, če paradirajo spuškami in zastavami, vendar je treba vedeti, kakšna so bila dejstva, saj jih zdaj obe strani prevračata za trenutne politične potrebe. In prevračanje domobranske strani je mnogo hujše. Lahko še tako opravičujete slovenske domobrance, madeža izdajstva se ne da izbrisati. Zato pa so nekateri ljudje zaradi takega sramotnega dejanja zapisani v zgodovino, od Efialta in Coriolana, pa preko Benedicta Arnolda do Vidkuna Quislinga, Leona Rupnika in vodstva slovenskih domobrancev.