Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA : PD na Rjavini 4.8.2019

Prva letošnja zelo zahtevna tura PD Podpeč Preserje je bila v nedeljo, 4.8.2019 na zelo markantno goro Rjavino, ki se dviga nad dolinama Kot in Krma.

 

Naše izhodišče zgodaj zjutraj je bilo v dolini Kot. V začetku pot pelje skozi gozd, ki pa ne omogoča počasnega ogrevanja. Dolina se počasi oži, vrhovi so vedno bližje in visoko nad nami. V enem trenutku se celo pokaže naš cilj. Na poti nas pozdravi studenček kjer na kratko počijemo in spijemo malo vode. Tudi prvi malo težji, strmejši  prehod je pred nami. V pomoč so jeklenice. Počasi prehajamo v čisti gorski svet. Pri Debelem kamnu se pot malce unese, a v nadaljevanju vseeno pripelje do roba »Pekla«. Zavijemo v melišče proti  vstopu v plezalni del. Čas je, da si nadenemo varovalne pasove in obvezne čelade. Klini, skobe in jeklenice so nam od tu dalje v veliko pomoč. Počasi in previdno se vzpenjamo. Najtežji je del, ko na prečnici, kjer je pod nami le vrtoglava globina, prestopimo na drugo stran grebena. Zelo dobro se je bilo potrebno držati. Potem je šlo lažje. Skobe so v pomoč do manj strmega dela in kmalu prispemo na greben, stičišče grebenske poti. Že vidimo vrh. A ko misliš, da je hudega konec, pride za posladek 30 metrski spust po navpičnem kaminu. Potem poplezavanje, znamenita okna in še sprehod do vrha. Ekipa nas osmih, utrujenih, veselih in  zadovoljnih osvojimo 2532 m Rjavine. Pogledi čudoviti, Triglav kraljuje, okrog pa ostali vrhovi. Pogled v nebo je nakazoval spremembo vremena, tako da pretirano dolgo zadrževanje na vrhu  ni bilo najbolj priporočljivo. Navzdol pa tudi po takem terenu ne gre hitro. Počasen spust, drobir, klini, jeklenice, 30 metrsko plezanje, zahodni vrh, spust v Dovška vratca. Vseskozi opazujemo Staničev dom, ki pa se nam nikakor noče približati. Pot nad »Peklom« se vleče, ga popolnoma obide in 15 minut se raztegne na eno uro. Pa tudi to zmoremo. Pri domu počitek in nadomeščanje tekočine. Nato pogumno po poti za Cmirom v dolino Vrat. Eno samo melišče, lepo smučkanje po kamenju. Obkrožajo nas na eni strani Vrbanove špice na drugi Cmir. Lepo.

 

Vreme nam je prizaneslo. Naporna pot je srečno prehojena. Adrenalina kar nekaj. Raziskana je bila pot v dolino. Družba zanimiva, vesela, zadovoljna. V dolini kujemo nove načrte. Radi imamo planine.

 

Marijan Božeglav

Oglejte si tudi