Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat vrta Zahostnik

Verjetno smo se vsi občani že kdaj peljali mimo bivše končne avtobusne postaje v Vnanjih Goricah. Če pa že to ne, pa vsaj vemo, kje ta stoji. Ne vedo pa vsi, kaj se nahaja na drugi strani ceste, nekoliko skrito za betonsko ograjo. Iz ceste je videti le nekaj višjih dreves, v notranjosti pa se skriva mnogo več. Tu je namreč prekrasen vrt lastnika Milana Sterleta. Po nekaj letih premora je letos v dveh majskih nedeljah spet odprl vrata svojega vrta za obiskovalce in ljubitelje vrtov.

Obiskali smo ga tudi iz uredništva Barjanskega lista in z njim prijetno poklepetali.

Milan pove, da se je sem preselil okoli leta 1970 in želel uresničiti željo, da bi na vrtu ustvarjal kaj novega. V začetku je tu stala stara hiša, ki je bila nato obnovljena. Pred njo je bil zelenjavni vrt in nekaj sadnega drevja. V začetku osemdesetih let so bili že narejeni prvi večji posegi v vrt. Ob pogledu nanj bi lahko sklepali, da se z urejanjem okolice ukvarja nihče drug, kot strokovnjak. Milan pa pove, da to že od začetka predstavlja le njegov hobi in da to počne za lastno veselje. Čeprav smo prepričani, da je v vseh teh letih tudi sam postal velik strokovnjak. V slovenskem merilu je bil z najrazličnejšimi vrstami in zbirkami rastlin njegov vrt že večkrat objavljen v prispevkih po televiziji, revijah in knjigah. Milanov namen je tudi, da znotraj občine Brezovica ustvarja vtis, da lahko ljudje spoznavajo vrtove in pogled nanje. Prav zato vsako leto vabi na dan odprtih vrat.

V veselje je bilo ob sladkih dobrotah sedeti na Milanovi terasi in občudovati njegov najljubši pogled na vrt. Tudi sam svoje dneve rad začne tukaj ter ob reševanju križank občuduje vrt z vsemi lepotami in skrivnostmi, ki jih potke med njim ponujajo.

Kdor je letošnji dan odprtih vrat zamudil, mu toplo priporočamo obisk naslednje leto.

 

Jakob Rus

Oglejte si tudi