Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
0°C
JUTRI
5°C
0°C
Oceni objavo

VRTEC V DEOS CENTRU STAREJŠIH NOTRANJE GORICE

Spoštovani občani, starši predšolskih otrok. V DEOS Centru starejših Notranje Gorice se bo s 1.9.2023 odprl vrtec. Izvajalec varstva bo Angelin Montessori vrtec iz Ljubljane. S projektom, prvim takšnim v Sloveniji, želijo biti primer dobre prakse v katerem se bodo povezovale generacije. Študije in prakse iz tujine kažejo, da so tovrstni programi koristni tako za otroke, kot za starejše. V šolskem letu 2023/24 bo lahko v vrtec sprejetih do 17 otrok, starih od 11 mesecev do vstopa v šolo. Skupina bo oblikovana tako, da bo 7 otrok starih od 11 mesecev do 2,5 let ter 10 otrok od 2,5 do 6 let. Za več informacij ste dobrodošli pisati na elektronski naslov: info@angelinvrtec.si ali poklicati na telefonsko številko 041 514 540. Prijave v vrtec sprejemajo do 15. 7. 2023. Prijavnico najdete na internetni strani vrtca www.angelinvrtec.si.

Otroci bodo imeli na voljo 150 m2 površine, ki bodo namenjeni za igralnico, telovadnico, prostor za shranjevanje pripomočkov ter garderobo. Tej kvadraturi so dodatno namenili še 300 kvadratnih metrov zunanjih površin na katerih bodo postavljena igrala, gredice in vse kar si bo vrtec uredil po lastni želji. Otroci imajo veliko potrebo po gibanju, zato jim bo to omogočeno v največji možni meri.

Montessori pedagogika temelji na opazovanju in odkritjih dr. Marie Montessori. Ugotovila je, da če so otroci v skrbno pripravljenem okolju, potem v njem delajo z vedno večjo zbranostjo. Posebni didaktični pripomočki imenovani »materiali«, pomagajo razumskemu razvoju, razvoju zbranosti, koordinacije, samostojnosti, socializacije in občutku za red.

Montessori igralnice so razdeljene na štiri osnovna področja: matematiko, jezik, vsakdanje življenje in področje zaznavanja. Ob tem pa so enako pomembna in prepletena še področja: umetnost, znanost in gibalna vzgoja. Montessori vrtci po svetu imajo v svojem pristopu vedno tudi duhovno komponento. Montessori vrtci spodbujajo otroke k samostojnosti. Odrasli ni tisti, ki dela namesto otroka, ampak spodbuja otroka in pripravi okolje, da sam razvija svoje potenciale, ki pa so neizmerni. Z Montessori vzgojnim pristopom želijo otrokom omogočiti čim boljše pogoje za njihov osebni razvoj, ob tem pa spoštovati njihovo dostojanstvo, svobodo in pravice. Predvsem je učenje za življenje. Otrok živi v ozračju spoštovanja, svobode znotraj meja in odgovornosti. Zaposlene Montessori vrtca pripovedujejo o prednostih skupinice otrok različnih starosti. Otroka postavimo v bolj naravni odnos z vrstniki. Take skupinice omogočajo mnogo priložnosti za prijateljstva, interakcije, razvoja čuta za druge in za učenje sodelovanja. Razlike med posamezniki so ne samo sprejemljive, ampak tudi cenjene. Glede na to, da so v skupini otroci različnih starosti, to prinaša s seboj bogastvo učnih priložnosti in ustvari občutek družine, kjer vsak prispeva in prevzema odgovornost za ohranjanje okolja in medsebojnih odnosov.

Z odprtjem enote v DEOS Centru starejših Notranje Gorice si želi Angelin Montessori vrtec dopolniti Montessori pedagogiko z vplivom na družbo, v kateri bodo v sožitju bivale tri generacije. Otroke si želijo vzgojiti v strpne osebe, ki bodo razumeli pomen medsebojnega razumevanja in razvili pozitivne podobe staranja in starejših ljudi v družbi.

Jakob Rus

Oglejte si tudi