Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Kar trije fantje iz Brezovice člani slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju!

Jaka Jaki, Nace Sedmak in Ian Grilc so trije fantje, ki prihajajo iz Brezovice in so člani slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju. Pred kratkim so zaključili s tremi zaporednimi tekmami Evropskega mladinskega pokala in si vzeli čas za kratek pogovor. Vsi trije, čeprav različnih starosti, obožujejo plezanje in trdo trenirajo za svoje sanje – uspehe, zmage in medalje.

Jaka Jaki je star osemnajst let, pleza pa že od prvega razreda osnovne šole. Bolj resno je sicer začel v tretjem razredu in je trenutno najstarejši član mladinske reprezentance. Njegov cilj je uvrstitev v člansko reprezentanco in udeležba na tekmah svetovnega pokala. »Definitivno je moj dolgoročni cilj udeležba na olimpijskih igrah,« pravi Jaka. Za letošnje leto je cilj dobra uvrstitev na mladinskem svetovnem prvenstvu v Severni Koreji konec avgusta. Njegov najboljši dosežek je 2. mesto na evropskem pokalu v težavnosti in 11. mesto na svetovnem prvenstvu. V skali pa je pri štirinajstih letih splezal smer Lalaland v Čreti z oceno 8b/b+ (najtežja ocena težavnosti je 9c, op.a.).

Kdo je tvoj vzornik?

V Sloveniji je veliko pozornosti plezanju dala Janja Garnbret, saj s svojimi uspehi pripomore k razvoju plezanja. Prav zato je tudi ena izmed mojih vzornikov. Lahko bi rekel tudi Alexander Megos, nemški plezalec.

Kaj je tvoja največja motivacija?

Moj osebni cilj je, da hočem doseči največ, kot lahko, da bi plezal, kot bi najboljše lahko.

Nace Sedmak je petnajstletnik, ki je pričel s plezanjem pri šestih letih. Že dve leti zapored je član mladinske reprezentance, prvo leto se sicer ni udeležil tekmovanj, zato pa je letos nadoknadil. Udeležil se je evropskih tekmovanj na Portugalskem, v Litvi in v Gradcu. Kot pravi sam, je že kot majhen otrok zelo rad plezal, šport mu je bil zato blizu. Njegov vzornik je Jernej Kruder in Tomoa Narasaki, član japonske reprezentance. Predlani je postal državni podprvak, letos pa je dosegel 14. mesto na tekmi evropskega pokala v Litvi.

Kakšni so tvoji cilji?

Moj cilj je čim višja uvrstitev na evropskih tekmovanjih, prav zaradi kvalifikacij za svetovno prvenstvo konec avgusta. Največja ambicija se je udeležiti svetovnega prvenstva.

Kaj ti je najbolj všeč pri samem športu?

Plezanje mi je všeč, saj nikoli ne zmanjka novih »bolderjev« (kratkih, gibalno zahtevnih plezalnih smeri do višine 3 m, op. a.), ker je toliko različnih grifov. Nikoli ni enako in jih ne zmanjka, zato je tudi ogromno različnih kombinacij in je vedno zanimivo.

Ian Grilc je štirinajstletnik, ki pleza že deset let. Nedavno se je uvrstil v mladinsko reprezentanco in se udeležil evropskega prvenstva v kategoriji U16 (pod šestnajst let). Njegov cilj je udeležba na večih evropskih prvenstvih in osvojitev medalje na državnih prvenstvih. Naslednji izziv, ki ga čaka, je državno prvenstvo v težavnosti. Pri plezanju ima najraje unikatnost postavljene plezalne smeri in kombinacijo različnih gibov pri doseganju vrha. Rad trenira v skupini, da popravi svoje napake, spodbuja druge člane ekipe in tudi oni njega. Njegov najboljši dosežek je 4. mesto na državnem prvenstvu.

Kako si začel s tem športom?

Moj oči je tudi plezalec in vodi Plezalno društvo Grif na Brezovici. Prav on mi je predstavil ta šport, ki mi je bil takoj všeč.

Kolikokrat na teden treniraš?

Tako kot Jaka in Nace opravim štiri do pet treningov na teden, kateri trajajo okoli tri ure – včasih več, včasih manj.


Vsem trem fantom želimo še veliko uspehov in se jim zahvaljujemo za pogovor.


Vsi trije mladinski reprezentanti so začeli s plezanjem v našem Plezalnem društvu Grif na Brezovici. Veseli in ponosni smo, da smo bili del njihove športne poti. Čestitamo jim za vse dosedanje uspehe in se skupaj z njimi veselimo novih dosežkov. Vsi trije imajo pred seboj še veliko zastavljenih ciljev, za katere smo prepričani, da jih bodo uresničili.

Matej Grilc, Plezalno društvo Grif

Oglejte si tudi