Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
Oceni objavo

Občinski praznik 2023

Letošnji občinski praznik, ki je potekal v sredo, 4. oktobra, so z Zdravljico otvorile pevke Ženskega pevskega zbora Brezovica. Ob tej priložnosti se spomnimo tistih najbolj zaslužnih občanov, ki vsak na svoj način prispevajo k razvoju naše občine, gradnji in bogatitvi naše skupnosti. Naziv častnega občana je prejel Izidor Pristavec, grb občine je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Jezero. Župan Metod Ropret je podelil priznanja Marjanu Suhadolniku, Jožetu Trevnu ter Kulturnemu društvu Rakitna. Posebni priznanji sta šli v roke dveh mladih deklet, Zari Smrtnik in Andreji Vidmar.

Župan je uvodoma pozdravil vse nagrajence in goste ter priložnost izkoristil za pohvalo številnim uspehom v občini: »Zavedamo se raznolikosti naše občine in naše razvojne prioritete skušamo enakomerno porazdeliti po vseh njenih delih. Ni moč vedno vseh želja in potreb uresničiti, kot bi si to želeli, a s strpnostjo in dialogom, tudi z ožjimi lokalnimi skupnostmi, skušamo najti sprejemljive in pravočasne rešitve. V prihodnost in dobrobit naše občine so bili vedno zazrti tudi naši današanji nagrajenci«.

Najbolj žlahtno priznanje – naziv »častni občan« je prejel Izidor Pristavec. Kot aktiven in preudaren gospodarstvenik se je vedno zavzemal za razvoj gospodarstva in obrtništva v občini Brezovica, že leta 1973 je postal obrtnik in skozi čas ustvaril podjetje Prigo. Na lokalnem področju je več let deloval kot dolgoletni član Krajevne skupnosti Podpeč-Preserje, kjer je bil en mandat tudi predsednik. Vseskozi je dajal zagon pomembnim projektim, ki so se takrat izvajali. Aktivno vlogo je imel tudi na športnem področju, saj je pod njegovim okriljem potekal prvi letalski miting v Podpeči, je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Grb občine Brezovica je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Jezero, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico samostojnega delovanja. Župan je podelil še tri priznanja. Kulturno društvo Rakitna deluje že 41. leto, vseskozi pa je cilj združevanje ljudi. Še posebej so ponosni na Mešani pevski zbor, saj vzdržuje tradicijo petja vseh štirideset let. Priznanje je prejel tudi Marjan Suhadolnik, predsednik Društva upokojencev Podpeč-Preserje. V svoji karieri je opravljal najrazličnejše fnkcije, več mandatov je bil tudi predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Jezero. Priznanje je šlo v roke Jožetu Trevnu, župniku v Preserju in na Rakitni, ki je v letošnjem letu obeležil 40. obletnico mašniškega posvečenja. Župan je podelil tudi dve posebni priznanji, katerega sta prejeli Zara Smrtnik in Andreja Vidmar. Zara Smrtnik je skoraj popolnoma slepa petnajstletnica, ki je uspešno zaključila Osnovno šolo Brezovica, na letošnjem mednarodnem glasbenem tekmovanju za slepe in slabovidne je osvojila tretje mesto. Andreja Vidmar je na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni prejela naziv Gozdarske kraljice Slovenije, ki je ambasadorka trajnostnega odnosa do okolja in gozda kot pomembnega ekosistema.

Za kulturni program so poskrbeli člani Kulturnega društva Janez Jalen s krajšima skečema z naslovoma Mona Liza in promet. Prireditev so s pesmijo zaključile pevke Ženskega pevskega zbora Brezovica. Po uradnem delu je v dvorani Kulturnega doma Notranje Gorice sledila pogostitev in sproščeno druženje, ob katerem so obiskovalci predali svoje čestitke letošnjim nagrajencem.

Eva Povirk

Oglejte si tudi