Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Premiera nove predstave »Naše skladišče« v Teatru Janez Jalen

Dan po slovenskem kulturnem prazniku se je v dvorani Teatra Janez Jalen odvila premierna uprizoritev nove predstave avtorice Tjaše Mislej z naslovom »Naše skladišče«. V soboto, 10. februarja, je sledila prva repriza pred polno dvorano.

V dobi sodobnega divjega kapitalizma se posameznik znajde v situaciji, kjer je njegov lasten status človeka postavljen pod vprašaj. Tako mora svojo človečnost vedno znova zagovarjati in dokazovati v pogojih, ki človeka kot subjekta pravzaprav sploh ne potrebujejo. Pogoji kapitalističnega reda zahtevajo v prvi vrsti predvsem delavca, ki se ne sprašuje o možnostih lastnega opolnomočenja. Hkrati pa delavca pretkano vzpostavljena zanka izkoriščanja potisne v kot, kjer poskusi lastnega angažiranja vodijo do izgube dohodka. Vprašanje, ki se zastavlja je, ali bodo delavke še naprej čakale, da se konec izteče.

Gledališko predstavo je režirala Ana Ruter, ki o predstavi pove naslednje: »Besedilo avtorice Tjaše Mislej Naše skladišče je bilo doslej na slovenskih odrih uprizorjeno le enkrat in sicer v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je leta 2020 prejelo Nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo. Predstava o štirih delavkah, skladiščnicah, ki utelešajo malega človeka in so žrtve današnje kapitalistične družbe, kjer je vse podrejeno le zaslužku. Brez kakršnekoli možnosti za lepše ali pa vsaj bolj dostojno življenje se na različne načine spopadajo s svojo usodo. Nekatere še vedno sanjajo, upajo in imajo želje, druge pa so se že sprijaznile in se vdale«.

Po predstavi je zbrane nagovorila tudi Tatjana Avsec, vodja območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Ljubljana okolica, ki je podelila posebna priznanja. Linhartova značka je jubilejna značka sklada, ki jo prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske gledališke in lutkovne dejavnosti. Bronasto Linhartovo značko za več kot pet let udejstvovanja so prejeli Petra Jesenovec, Blaž Košir in Marjan Marinko. Srebrno Linhartovo značko za več kot deset let udejstvovanja so prejeli Domen Hribar, Vanja Petrič, Eva Povirk in Janez Remškar. Gregor Kraševec in Jernej Rogelj sta prejela zlato Linhartovo značko za več kot petnajst let udejstvovanja. Častno Linhartovo značko za več kot trideset let sodelovanja in udejstvovanja v ljubiteljskem gledališču je prejel Boštjan Slana. Vsem prejemnikom iskrene čestitke.

Če se želite tudi vi nasmejati, se pridružite že to soboto, 17. februarja, ob 19:30 ali v nedeljo, 18. februarja, ob 18. uri. Za več informacij ali rezervacijo vstopnic vabljeni, da obiščete spletno stran www.kdjj.si.

Oglejte si tudi