Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Nova ginekologinja na Brezovici, dr. med. Ana Lasič

V mesecu septembru bo Občina Brezovica postala bogatejša za dodatno obliko zdravstvenega varstva svojih prebivalcev oziroma v tem primeru - prebivalk. Odpira se namreč koncesijska ginekološka ambulanta. Pogovarjali smo se z ginekologinjo Ano Lasič, dr.med., ki bo delovala v novonastali ambulanti Clinical, v Poslovnem centru Brezovica.

Da bi bralce in vas vaše bodoče pacientke nekoliko spoznale, vas prosimo, da se nam na kratko predstavite.

Sem 37-letna specialistka ginekologije in porodništva. Trenutno prihajam iz okolice Brnika, vendar mi občina Brezovica ni tuja. V otroštvu smo se s starši preselili iz Viča v Podsmreko, kjer sem preživela svojo mladost in se šele pred nekaj leti preselila na Gorenjsko. Spominjam se tedenskega nakupovanja v trgovini na Brezovici, kjer smo otroci vedno dobili kakšen priboljšek, in iskanja izgubljene psičke v 3 občinah – našli smo jo na Brezovici – menda ji je bilo pri vas zelo všeč. Kdo bi si mislil, da bom le nekaj korakov stran nekoč odprla svojo ginekološko ambulanto. Tudi mojo strokovno pot očitno na vseh področjih krojijo občani Brezovice - moja mentorica za doktorat, ki bo morda nekoč ugledal luč sveta, je doc.dr. Sara Korošec.

 

Sicer sem mama dveh športnih otrok. Včasih imam občutek, da živim v avtu zaradi vloge prevoznika na treninge plavanja in umetnostnega drsanja. Prav tako kot jaz, je tudi moj mož zdravnik, svoje delo opravlja kot specialist anesteziolog. V prostem času pa se ukvarjava s športom, sva plavalca veteranske ekipe Športnega Društva Riba.

 

Je morda prav razmerje med delom in družino tisto, ki je pripeljalo do odločitve za ambulantno delo?

Deloma to res drži. Delo v kliničnem okolju s seboj prinese dežurstva, ki s časom in predvsem pogostostjo, na katero v bistvu nimaš vpliva,  postanejo naporna. V kombinaciji z družinskim življenjem človeka to hitro iztroši. Poleg tega že dalj časa razmišljam o samostojni poti. Pred nekaj leti je rastla ideja o lastnem centru v občini Dobrova, vendar okoliščine niso bile primerne za njeno izvedbo. Tokrat so pogoji primernejši, Občina Brezovica se je dlje časa trudila za pridobitev koncesije za dispanzer na področju ginekologije in porodništva. Na razpis sem se prijavila,  na srečo se je vse dobro izteklo in sedaj že nestrpno pričakujem odprtje svoje ambulante.

 

Pravite, da ste delovala v kliničnem okolju. Kako to, da ste izbrala ravno ginekologijo in kje vse ste nabirala dragocene izkušnje, ki jih prinašate s seboj?

Ginekologija in prenatalno varstvo sta me v pripovedih in izkušnjah bližnjih spremljali že od mladosti. Spomnim se, kako mi je babica pripovedovala, kako so ženske – tudi ona sama - rojevale v njihovih časih – na polju, same, pod drevesom. Zavedala sem se slabe oz. nikakršne prenatalne oskrbe, ki so jo ljudje takrat imeli, in posledic, ki jih je zaradi tega nosila celotna družba. Mojemu dedu je umrla mama pri porodu mlajšega bratca. Tudi sama sem rojena na precej pester način – beri: distocija ramen z zlomom ključnice. Sprva sem mislila, da bom izbrala kaj bolj kirurškega, vendar me je vseeno ves čas vleklo v ginekologijo. Prav tako sem tu našla smisel v tem, da se s pacientko lahko pogovarjaš in jo tudi slišiš. Zato sem po kočnanem študiju izbrala specializacijo ginekologije.

Svojo strokovno pot sem po študiju na Univerzi v Ljubljani in pripravništvu in strokovnem izpitu v UKC Ljubljana začela v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Radovednost in želja po novih znanjih me je vodila v Avstrijo, kjer sem skoraj tri leta delala na oddelku, ki je imel Center za zdravljenje endometrioze ter Perinatalni center. Specializacijo sem zaključila v UKC Ljubljana na Ginekološki kliniki pod mentorstvom čudovite prof. dr. Špele Smrkolj, ki je, mimogrede, tudi občanka Brezovice.

Sama trenutno nadomeščam odsotnosti v nekaj drugih ginekoloških ambulantah, imam pa tudi pogodbo z Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, kjer občasno dežuram in opravljam manjše operativne posege.

Kot lahko spoznamo, ste se srečala z najrazličnejšimi področji ginekologije. Je med njimi kakšno, ki vam je še posebej ljubo?

Že od nekdaj me je zanimala biokemija. Na področju ginekologije to znanje močno koristi pri razumevanju delovanja hormonov. Ta so še posebej zanimiva v perimenopavznem obdobju. Preučevanje tega področja me zelo veseli, zato si želim še poglobiti znanje na tem področju. Vsekakor to ni edina veja ginekologije, ki mi je blizu. Tudi ultrazvočna diagnostika me izjemno veseli. Prav zato sem se za novo ambulanto odločila za nakup zelo kakovostnega ultrazvoka.

Omenila ste kar nekaj smeri ginekologije, ki so vam blizu. Kaj lahko torej pacientke pričakujejo v vašem centru Clinical?

Kljub omenjenim področjem bomo vsekakor delovali na vseh področjih ženskega reproduktivnega zdravja. Opravljali bomo ultrazvočne preiskave v nosečnosti, kot sta nuhalna svetlina in morfologija ploda ter druge potrebne preiskave. V koncu nosečnosti bomo stanje ploda spremljali s CTG zapisom, kjer ocenimo plodov srčni utrip. Prizadevam si, da bi z mano delovala diplomirana babica in da bi preglede v nosečnosti, ki jih lahko po svojih kompetencah vodi, opravljala sama. Prav tako bo na voljo za poporodne obiske in svetovanje pri dojenju. V primeru posebnosti bomo kot tim skupaj iskali rešitve. Vsekakor v naše delo spada tudi že vse prej omenjeno, od ultrazvočnih in laboratorijskih preiskav, presejalnega programa Zora, svetovanja in predpisovanja kontracepcije do ostalih preventivnih in specialističnih ginekoloških pregledov. V kolikor bi pacientke želele, bom manjše kirurške posege, ki jih bi potrebovale, lahko opravila v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Na voljo pa bo – postopoma – tudi širok nabor drugih storitev. Ravno danes potujem na izobraževanje o zdravstveni in preventivni oskrbi športnic v Avstrijo.

Med občankami je že zaznati pričakovanje ginekologinje v našem kraju. Koliko pacientk pravzaprav lahko sprejmete v svoji ambulanti in kdaj je primeren čas za opredelitev?

Ambulanta lahko na koncesijo sprejme približno 4500 pacientk. Z opredelitvami lahko začnemo s pričetkom našega dela. To bo predvidoma v začetku septembra. Pred uradnim odprtjem pacientk ne moremo opredeliti. Po 25. avgustu bomo na spletni strani www.clinical.si objavili kontaktni obrazec, kjer bodo ženske lahko izrazile interes za opredelitev. Gre za obrazec organizacijske narave in še ne pomeni opredelitve. Ob odprtju ambulante jih bomo v čim krajšem času kontaktirali, da se dogovorimo o urejanju dokumentacije in prihodu za fizični podpis opredelitve in prvi pregled.

 

Kdo so primerne pacientke za opredelitev v vaši ambulanti?

V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja ZZZS imajo vse zavarovanke pravico do izbire osebnega ginekologa. Dokler imamo prosta mesta, se lahko pri nas opredeli katerakoli zavarovanka. Glede na to, da gre za ginekološko ambulanto na Brezovici, si vsi želimo, da se pri nas opredeli čim več domačih občank. Ni potrebe, da se opredelijo le tiste pacientke, ki ginekologa še nimajo. Odprta mesta so namenjena tudi vsem, ki želijo ginekologa iz kateregakoli razloga zamenjati in s tem nekomu sprostijo kakšno prosto mesto drugje. Svetujemo, da po odprtju ambulante to storijo čim prej, saj po polni zasedenosti mest novih pacientk ni več možno sprejemati. Rada bi pozvala občane, da preverijo tudi, ali so tudi njihove bližnje starejše gospe opredeljene pri kakšnem ginekologu, saj bi v primeru novonastalih težav le-tega potrebovale. Enako velja za mlajše, ki se jim morda ta trenutek to zdi še nepotrebno – lahko hitro postane aktualno.

 

Dr. Ana, najlepša hvala za pogovor. Z veseljem že pričakujemo vaš prihod in pričetek dela. Prepričani smo, da boste s svojim delom doprinesla k boljši zdravstveni oskrbi naših občank.

Oglejte si tudi