Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Intervju z Miho Bogatajem – direktorjem zavoda Zlata mreža, v okviru katerega poteka projekt Prostofer

Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža. To je vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Prostovoljni šoferji so starejši aktivni vozniki, ki radi priskočijo na pomoč. V naši občini imamo sedem voznikov prostovoljcev, projekt pa se je začel v februarju. V tem času je opravil že kar nekaj prevozov. O projektu smo povprašali tudi direktorja zavoda Zlata mreža, Miho Bogataja.

  • Kako ste zadovoljni s sodelovanjem z občino Brezovica in prostoferji?

Še vedno imamo sedem prostoferjev. V teh jesenskih mesecih pričakujemo, da se bo nekoliko vendarle povečalo zanimanje uporabnikov, morda bo potrebno uporabnike še nekoliko bolj seznaniti s storitvijo, ki jim je na voljo, ampak vse zahteva svoj čas. Z občino in vodjem prostoferjev na Brezovici dobro sodelujemo.

 

  • Kaj načrtujete v prihodnje pri projektu Prostofer?

Skupno število občin v projektu je trenutno 73. Projektu bomo letos priključili še približno deset občin, med njimi prav v teh dneh tudi Mestno občino Kranj in kmalu tudi Šenčur, tako da bomo imeli Gorenjsko v celoti pokrito. Seveda pa je naša dolgoročna želja pripeljati vozilo prostofer v vsako slovensko občino in morda tudi v tujino. V zadnjem času intenzivno sodelujemo tudi z različnimi podporniki tega projekta, kot na primer z Agencijo za varnost v prometu, Zavarovalnico Triglav, AMZS-jem in podobnimi na področju varnosti starejših v prometu.

  • Kje se je porodila ideja za ta projekt?

Ideja izhaja iz našega predhodnega sodelovanja z ZDUS-om pri projektu Starejši za starejše, kjer je vključenih več kot 240.000 starejših, pomoči potrebnih. Tu se je namreč izkazalo, da največ starejših potrebuje pomoč na področju mobilnosti in socialne vključenosti (druženja), zato smo v Zavodu Zlata mreža začeli razvijati dva projekta: brezplačne prevoze PROSTOFER in kotičke za druženje, imenovane Zlati kotički.

 

  • Ali v zavodu poteka kakšen podoben projekt ali se kaj podobnega pripravlja?

To so, kot že omenjeno, ZLATI KOTIČKI, ki potekajo v sedmih slovenskih mestih (Koper, Nova Gorica, Velenje, Medvode, Grosuplje, Ptuj in Žalec) v Mercatorjevih centrih, ki je tudi glavni pokrovitelj tega projekta. Tja zahajajo starejši zaradi druženja – vsak kotiček ima svojo vodjo, ki organizira različne brezplačne dejavnosti, od glasbenih delavnic, predavanj, petja, ročnih spretnosti, … Osnovni namen tega projekta je druženje, seveda pa ob tem tudi učenje in medsebojno spoznavanje. V prihodnosti si želimo zasnovati še en projekt, imenovan Zlate tačke, kjer bi povezali starejše s hišnimi ljubljenčki, ampak več še ne moremo izdati.

 

  • Si želite, da morda ljudem ne bi bilo nerodno poklicati in prositi za pomoč? Se vam zdi, da to predstavlja težavo?

 

Seveda! Ampak v večini občin so se ljudje že navadili in jim ni več nerodno prositi za brezplačni prevoz, ko ga potrebujejo. V nekaterih občinah imamo celo več povpraševanja, kot lahko prevozov izpeljemo, zato imamo v večjih občinah že po dve vozili.  Po drugi strani pa si v manjših občinah, na primer v Zgornji Savinjski dolini, eno vozilo delita po dve občini skupaj. Zelo različno in odvisno od posamezne občine …

 

Pozivamo vse starejše, ki pomoč potrebujejo, naj jih ne bo strah prositi za pomoč. Če si kdo želi postati prostovoljni šofer, je to lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati. Če potrebujete prevoz, pokličite na telefonsko številko 080 10 10, ki je na voljo občanom vsak delovni dan od 8. do 18. ure. Prosijo le, da si prevoz zagotovite vsaj tri dni prej.

Eva Povirk

Oglejte si tudi